ГЕОРГИ ГРИВНЕВ - „ОТРЪКИ И ОТСЪРЦЕ”

Излезе от печат новата книга на Георги Гривнев „Отръки и отсърце” (2023). Тя е съставена в четири части: „Край ридовете на паметта”, „С ударите на сърцето”, „Нова болка стара не заглушава” и „И думите имат мек спусък” - очерци и разкази, стихове и отломки. Изданието започва с непубликувания спомен „Николай Лилиев сред студенти” на Борис Николов, който има павелски корен, и е предоставен на писателя от неговата дъщеря Малина Николова. Родопчанинът не е оставил без следа важни събития от своя живот в семейната си хроника. Срещата му с видния български поет Николай Лилиев е паметна и незабравима.
Георги Гривнев разказва вълнуващо за живота и делото на такива изявени личности от близкото минало, като математика Димитър Велков и литератора Георги Василев, учители в Райковската гимназия, професора по геология и автор на две книги Борис Кольковски, художника доц. Никола Гелов и други. Авторът дава заглавието на книгата си от очерка „Отръки и отсърце” - вълнуваща изповед за Стайковския род, запазил умилителната патриархалност на едно непреходно време, наситено с много труд и почтеност, съхранено с традициите си и с топлината на родовите взаимоотношения.
Във втората част „С ударите на сърцето” Гривнев прави ретроспекция на своето творчество, като публикува някои есета и разкази, включени в предишни издания. Разбира се, така е и при поетичните творби и отломките - наред с избрани стихотворения и отломки той помества и нови, непубликувани досега. Поводът за ретроспекцията е, че през миналата 2022 година писателят навърши осемдесет години.
Книгата излиза с благородната подкрепа на одитора и експерт-счетоводителя Никола Ангелов Колев. Сгафито „Алегория” на корицата е на доц. Никола Гелов и проф. Димитър Серезлиев, а художественото оформление - на проф. Ружко Челебиев.