СЛИВЕН ПОЧЕТЕ 145-ТАТА ГОДИШНИНА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА ОТ ОСМАНСКО ИГО

Светлото събитие бе отбелязано в „града на войводите” с ритуал-поклонение, организиран от община Сливен, Светата Сливенска митрополия и Центъра за подготовка на специалисти. На площад „17 януари” в бунтовния квартал „Клуцохор” присъстваха ръководителите на общината и областта, народни представители, общински съветници, членове на обществени, родолюбиви организации и културни институти, учащи се, граждани. В словото си кметът Стефан Радев открои ролята на Сливен и жителите му в национално-освободителната епопея на Отечеството, като подтик за съзидателни дела на съвременните хора - продължители на делото на предците: „Нека помним, че днешната свобода не е дошла даром. Много свидни синове на нашия град са посветили и дали живота си за Свободата. Пред всички тях имаме дълг: да пазим и почитаме паметта им. Имаме дълг и към поколенията след нас - да им оставим един свободен и проспериращ град; град, в който хората искат, но и намират смисъл и причина да остават, да живеят, да се развиват, да създават семейства и на свой ред да учат децата си на любов към Родината. Поклон пред паметта на всички онези, които посветиха и дадоха живота си за нашата Свобода! Да живее Сливен! Да живее България!”, въодушеви присъстващите ръководителят на общината.
Днес историята връща признателната памет към дните на освобождението в 1878 г. - след години на гнет и бесилки за сливенските граждани (масови в периода от юни до декември 1877 година.) Не помага и молбата на сливенския духовен пастир отец Серафим към Садък бей - за преустановяване на геноцида над беззащитното население от всички етноси, и особено над българите, изтърпяло и опожаряването на града от турските военачалници - при щурма на руските войски, когато биват унищожени и значими духовни места в Сливен, като библиотечното средище, училище и търговският център на селището… Освободителният акт в паметния ден 4/17 януари 1878 година се свързва с настъпателните действия на Втори дивизион от 13 Драгунски полк. Той, както и частите от 23-ти Донски казашки полк, са командвани от майор Виктор Кардашевски и полковник Николай Бакланов. Сливенци са признателни и на легендарните свои синове - Панайот Хитов и Жельо войвода, влезли с четите си съответно на 5/17 януари 1878 г. и на 6/18 януари същата година. За последователното включване на войводата Хитов във военните действия руското командване го удостоява с високия орден „Св. Станислав” - трета степен.
Основните части на руските войски, под командването на генерал-майор Безляев, достигат града на 8/20 януари 1878 година. Стеклите се тогава, при посрещането на освободителите, граждани, изразяват признателност и към опълченците-сливенци (над седемдесет души), дали своята лепта със саможертвените си действия за добиване на свободата. Полуслепият поет Добри Чинтулов произнася тогава, просълзен, вълнуваща реч…
По повод празника на Освобождението на града днес свещеници от Сливенския църковен храм „Свети Николай Мирликийски-Чудотворец” отслужиха заупокойна молитва и благодарствен молебен в знак на преклонение към делото на поборниците. Почетният караул на Регионален клуб „Хаджи Димитър” към Национално дружество „Традиция” оповести завършека на събитието със залп от пушки. Своето чувство на признателност към подвига присъстващите изразиха с поднасяне на венци и цветя.

Иванка Денева