МРЪСНА БОМБА В МРЪСНИ РЪЦЕ

Румен Воденичаров

Войната в Украйна очевидно ще продължи и тази зима. Вече никой не се съмнява, че „колективният Запад” има същата цел каквато е имал по времето на двете световни войни през 20 век.

Преди 30 години социалистическата система се разпадна, а заедно с нея и военната заплаха в лицето на Варшавския договор.

Но Руската федерация макар управлявана от елциновите либерали е жива и остава най-голямата страна на земното кълбо. Тя има отбранителна стратегия, която се базира както на „Посейдон” и „Сармат”, така и на „Мъртвeшка ръка”. Русия не може да бъде победена в ядрен конфликт.

Но ако в хибридната война срещу нея се намери втори Горбачов, нищо чудно бленуваното разпадане на Русия с помощта на пета колона да се осъществи.

Чуждестранните агенти на яслата на Запада не са малко, а побягналите от мобилизацията руснаци са още едно доказателство, че в патриотизма на дедите-антифашисти и днешния политически елит има голяма разлика.

Европейските страни почти безропотно приеха 8 пакета санкции, които трябваше да разрушат руската икономика и да свалят режима на президента Владимир Путин. Оказа се, че санкциите удрят по-болезнено по икономиките на членките на НАТО.

Но важното е да се поддържа ежедневно мантрата „За всичко са виновни Путин и руската агресия в Украйна“.

СМИ са мощно оръжие в хибридната война и прикриват истинските причини за кризата в Европа, а именно абсурдната „зелена сделка” и натрапената пандемия от COVID 19.

Русофобията се поддържа всячески с нови и нови обвинения към Русия и към „партията на войната” около руския президент.

Всичко, което Западът и неговият инструмент Украйна успеят да причинят като щети на РФ, се приписва по отработена процедура на „агресора”.

На европейците се предлага да приемат, че Русия сама е взривила тръбите на Северните потоци, Кримския мост и за капак е атакувала с дронове собствените си кораби в залива на Севастопол.

Клоунът Зеленски искрено съжалява, че в Украйна не е останала поне една от съветските атомни бомби, но няма нищо против НАТО да изпълни неговата мечта и да започне ядрена война срещу Русия.

Съединените щати тези дни обновиха своята ядрена стратегия и вече предвиждат тактически ядрени удари в отговор на „заплахата идваща от Русия”.

Естествено даже дементният Байдън е наясно, че първите два поразяващи фактора на ядрен взрив: ударна вълна (50%) и светлинно излъчване (35%) са неприемливи и ще получат незабавен, съкрушителен отговор.

Но има един трети поразяващ фактор на ядрената бомба, който не е свързан с разрушаване на инфраструктура и моменталната смърт на хиляди хора. Той обаче може да бъде използван за шантаж и да направи една територия, загубена във войната временно неизползваема. Това е радиоактивното заразяване на местността.

Идеята за „Мръсна бомба”, формулирана от физика Лео Сцилард през 1950 г. е проста. Разпръсква с взрив (или с дрон) радиоактивен изотоп с известен период на полуразпад.

Ако не се знае посоката на ветровете и не се проведе дезактивация следват многобройни случаи на лъчева болест и на други увреждания на жителите на местността. От значение са количеството на радиоактивен материал и обема на заряда, който ще го разпръсне.

СМИ вече са равностойно на другите оръжия в хибридната война. Белият дом от скоро има подходяща говорителка за новина като тази за „мръсната бомба”.

Името на дамата e френско: Карин Жан-Пиер, иначе е гей, а когато послъгва изчервяването й не се забелязва. Ето как тя би предала за СМИ поредния фейк, замислен от съветниците на Байдън (Джейк Съливан и Линда Томас) за информационно прикритие на клоуна Зеленски.

„Русия съгласно последните изявления на руския президент Путин не изключва нанасяне на тактически ядрен удар на територия, контролирана от Украйна. Доказателство за вината на Русия ще бъде радиоактивното заразяване  на местността, което ще бъде доказано от експертите на ЕС. Т.е. подозрението, че Русия ще използва мръсна бомба в Украйна ще бъде реално. Резултатът ще бъде мощна световна кампания и продължаване на поддръжката на Зеленски във войната от страна на ЕС и НАТО”.

Наглед хитро замислено, но доста плоско. Владимир Путин на Валдайския форум припомни на присъстващите, че „мръсна бомба” може да се изготви като се допълни една мощна бомба като „Точка У” с  радиоактивен изотоп. Материали за мръсна бомба в Украйна не липсват.

Има три действащи АЕЦ в Западна Украйна, ядрен институт в Харков и сметища за съхраняване на радиоактивни отпадъци. Аварията на Чернобилската АЕЦ през 1986 год. всъщност имаше  ефект на мръсна бомба. Преките жертви бяха десетки, но косвените са хиляди.

Отново единствената страна, която е използвала мръсни бомби досега във войни (Югославия-1999 год. и Ирак-2003 год.) са Съединените щати. Става въпрос за снарядите с обеднен уран (ОУ)  U-238, който пробива броня и бетонни плочи, но попаднал в организма обрича човек на бавна смърт.

Само в Ирак американците разпръснаха  над 500 тона обеднен уран.За сведение неговата радиоактивност и по-точно леталното му облъчване с алфа-лъчи („горещи частици”) ще трае 4.5 млрд години т.е. колкото възрастта на Земята.

Няма и не може да има оправдание за използване на такива боеприпаси. Мръсна бомба може да има само в мръсни ръце.  Лично съм наблюдавал последствията от радиоактивно заразяване в болницата в Багдад. Бебета с малформации след облъчване с обеднен уран. И сълзите в очите на отчаяните им майки.

Радиоактивното заразяване не прави разлика между победители и победени. Стотици ветерани от войната в Ирак са починали или са с увредено здраве след почистване на танкове покрити с радиоактивен прах. Заболяването е известно като Персийски респ. Балкански синдром.

В Югославия мръсните бомби с ОУ наистина бяха по-малко, но тези, които бореха Милошевич, така и не посочиха местата, в които са употребени срещу сръбските танкове (повечето, от които се оказаха дървени). Дезактивация  не е възможна. Вихрушка и подходящ вятър може да пренася тази радиоактивност към България подобно на песъчинките от Сахара.

Няма що, чудесна и наглед безобидна нанотехнология. Така че не се чудете защо раковите заболявания в  Македония и България бележат ръст. Дължим го, драги сънародници, на „отбранителния” съюз НАТО и по-точно но тези, които винаги водят войни далеч от своята територия под предлог, че защитават  своите национални интереси.

Напълно алогично и абсурдно е РФ да подготвя провокация с „мръсна бомба”, при условие че притежава хиперзвукови ракети. Но фашизирана Украйна, бидейки само инструмент на англосаксонската геополитика може да се изкуши да използва  мръсна бомба в загубените завинаги територии.

Така тези, които дадоха 5 млрд долара за Майдана през 2014 г. временно ще отклонят вниманието на гражданите на САЩ и ЕС от залеза на еднополюсния свят и загубата на демократите в междинните избори.

През 1950 г. физикът Лео Сцилард пресметна, че само 510 тона  радиоактивен кобалт  (60 Со)  разпръснат с  атомни бомби са достатъчни да ликвидират живота на Земята.

Затова беше подписан Договор за неразпространение на ядрените оръжия (1968 год.). Изключение правят Северна Корея, Пакистан и Индия.

Но за САЩ международните договори от времето на Студената война са „врата у поле” и нищо чудно ястребите в САЩ да предложат на клоуна Зеленски готова „мръсна бомба” с цел предизвикване на паника и международен резонанс в негова полза.

Все по-често анализаторите казват: „Колкото повече се разгорещява  политиката в САЩ, толкова повече се охлажда подкрепата за Украйна.”

Предстои да видим дали украинските политици преди да подпишат капитулацията, и изцапали ръцете си  с терора на жилищните квартали, училищата и болниците в Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие, ще  посегнат и към „мръсната бомба”.

Съдът над тях е редно да бъде в Донецк - столицата на  новата република на Руската федерация, в която още не е отменено смъртното наказание.