ИЗЛОЖБА „110 ГОДИНИ ОТ НАЧАЛОТО НА БАЛКАНСКАТА ВОЙНА (1912 – 1913 г.)“ В РЕМ – ПЛОВДИВ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ - ПЛОВДИВ

представя

110 ГОДИНИ ОТ НАЧАЛОТО НА БАЛКАНСКАТА ВОЙНА (1912 - 1913 г.)

изложба на НЧ „Родопска искра 2020″, с. Лилково

На 7 декември (сряда) 2022 г. от 17.30 ч. в Регионален етнографски музей - Пловдив ще бъде открита изложбата „110 години от началото на Балканската война (1912 - 1913 г.)” на НЧ „Родопска искра 2020″, с. Лилково, намиращо се на 5 км. от връх Модър - мястото, на което е „пукнала” първата пушка на Балканската война. Изложбата има за цел да представи част от уникалните и особено ценни документи, който се съхраняват в Отдел „Държавен архив” - Пловдив, Регионален етнографски музей - Пловдив и личните архиви на лилковци.

В експозицията могат да се видят документи от фондовете на Колекция “Балканска война (1912-1913)”, резултат от дългогодишната издирвателска дейност на експертите на “Държавен архив” - Пловдив и най-вече на гл. експерт Владимир Балчев. Поместени са и текстове, които представляват подбор на материали от книгите на лилковските краеведи: “Тъмраш” на Ангел Вълчев и “Камъни, богове, руни” на Ангел Личков, базирани на записани спомени и лични преживявания на хора от с. Лилково. Те разкриват не само военната обстановка, но и атмосферата в населените места, тревогата и очакванията в мирното население в граничните райони, напрежението и готовността за саможертва.

Посетителите на изложбата ще имат възможност да се запознаят и със съдържанието на тефтерчето на Ангел Букорещлиев /учител, музиколог, композитор, хоров диригент/. Това малко тефтерче със 79 карирани страници е безценен извор за съдбата на един обикновен войник по време на война. Музиката е единствената утеха в тежките военни дни. Разтърсващ е свидетелският разказ на Букорещлиев за опожаряването на родното село Плевня: „Картината беше ужасна - твърде малко къщи стърчат, а всички други са на пепел; хора избити се търкалят по улиците; селото пусто…”. Във фондовете на музея се пазят и доказателства за премеждията на една българска рота в земите на Беломорска Тракия и Македония, снимки от Балканската война: група офицери и войници, изглед от казармата на 21-ви Средногорски полк в Пашмакли, военно поклонение и др.

На откриването на изложбата Нели Инграм, ученичка от СОУ „Любен Каравелов”, гр. Пловдив ще изсвири на цигулка Соната № 4 от Бах.

Изложбата ще може да разгледате в салона на РЕМ - Пловдив до края на 2022 г.

Заповядайте!