ВЕЧЕР В „СТАРИННИЯТ ФАЙТОН”, ПОСВЕТЕНА НА ПЕНЧО ЧЕРНАЕВ

Национален литературен салон “Старинният файтон” организира представяне на сборника с анализи и литературна критика “Под сенките на залеза” на Пенчо Чернаев, един от най-дългогодишните приятели на Салона. В уводните си думи авторът споделя: “Потънеш ли в сенките на залеза, забравяш всички горчивини и несгоди на света, почваш да мислиш да вепреходното, за значимото, за вечното. Моята компания се е събрала под сенките на полянката край брега на руховската рекичка Боровщица и ви я представям”. А компанията му е наистина завидна. Откроява се Велин Георгиев, основал през 1994 година Файтона. И още - Веселин Андреев, Симеон Правчанов, Никола Радев, Слав Хр. Караславов, Любомир Левчев, Драгомир Шопов, Христо Черняев, Мария Галишка-Владимирова, вече отишли си от света… И още - Банко П. Банков, “един и същ и винаги различен”, Матей Шопкин с неговите “стихове, родени от надежда, обич и светлина”, даровитият син на Родопа Светлозар Казанджиев, сладкоприказчикът Филип Марински, гордият и мъжествен Минчо Минчев, Ивайло Диманов, Здравка Евтимова, Маргарита Петринска, Елена Алекова, Мюмюн Тахир…
Авторът ни уверява, че написаното под сенките на залеза и събрано в книгата е от последните му години, че само четири текста са от по-ранно време. А като си припомним, че само след малко повече от месец, на 4 декември, той ще стане на 95 години, можем само да го приветстваме за удивителната му работоспособност, за желанието му да припомни позабравени имена, да подкрепи, да насърчи, да не остави незабелязана силна и стилна книга.
Литературната вечер ще се състои в къщата музей “Димитър Благоев - Дядото” в столицата, на 31 октомври 2022 г. от 17 часа. Слово д-р Елена Алекова. Авторска беседа. Разговор с писателя. С участието на поета с китара Орлин Миланов.