БАНАЛНА ИСТОРИЯ

Албена Фурнаджиева

Тя трябваше да навърши днес 50 години. Беше висока, усмихната, забавна, образована. Полусираче, отгледана от баба си. А после и баба й почина. И остана в обятията на студенстката си любов за повече от 25 години. Отначало нямаха деца.

После Тина забременя и роди едно прекрасно момиченце. Но по-интересното в историята е историята с нейния акушер-гинеколог д-р Т.

Виден лекар, известен с богатата си пациентела от заможни дами, които се надпреварваха за неговото мнение, оперативна намеса или може би приятелски разговор.

Както той самият казваше - може би за да омекоти нагнетената завист на своите колеги: „При мен не идват само манекенки…”.

Доктор Т. беше представителен, снажен мъж с широка бяла усмивка и големи ръце. Тина попадна в мрежата на чара му, докато беше на консултация през четвъртия месец на своята бременост.

Разказваха, че докторът леко прокарал пръст по дланта й и я погалил, гледайки я право в очите, докато си подавали ръка за довиждане. И това било началото. Започнали да се срещат все по-често в кабинета му.

После срещите станали тайни, докато наедрялата Тина накрая родила. Малко преди това, вече се били уговорили да кажат на своите съпрузи за тяхната изключителна любов.

В деня на раждането, докато съпругът й държал дълго чаканото бебе в обятията си, Тина му казала, че го напуска заради д-р Т.

Плакала, а съпругът й не реагирал. Мислел, че това е така наречената постродилна депресия. Когато я изписали и се прибрала вкъщи, събрала багажа си и заедно с бебето се преместила в къщата на баба си.

Съпругът й осъзнал какво се случва и започнал процедурата по искания от Тина развод, очевидно шокиран от развоя на събитията и нейната категоричност.

От своя страна д-р Т. една вечер се прибрал у дома, седнал на масата и докато отпивал от питието си, споменал на съпругата си, че е влюбен в друга и иска развод.

Жена му предложила да отложат този разговор за друг път. На следващия ден д-р Т отново повдигнал темата. И изглеждал категоричен.

В края на седмицата съпругата му отправила предложение: „Виж, нека не си разваляме семейството заради една авантюра. Градили сме толкова много през тия години. Ти си любовта на живота ми. Освен това предлагам да ти купя един нов джип и да забравим за случилото се.”

Джипът бил факт след по-малко от седмица и доктор Т. започнал да отбягва Тина и изглежда бързо забравил за нея и тяхната уговорка.

Някой беше споменал, че преди това направил опит за самоубийство, като си прерязал вените във ваната на един хотел, но го спасили. Никой обаче не го потвърди.

Тина била сломена. Тя безрезервно вярвала в любовта им, но колелото вече било завъртяно, а съпругът й - внезапно решен да докара всичко докрай съгласно нейното желание, се развел светкавично.

Сред семейните им приятели, колеги и напълно непознати се зашушукало за безмерното предателство на една пропаднала жена.

Тина се оказала нежелана от своите доскорошни приятели, а така също била постоянна тема в клюките на своите колеги.

Наложило се да се премести с детето в друг град. Но мълвата я последвала и там. После й открили мозъчен тумор.

След няколко уж успешни операции починала един летен следобед сама в дома си, докато дъщеричката й била на море с новото семейство на своя баща.