ИВАН МИТЕВ С ПОРЕДНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА

Иван Митев е носителят на наградата „Дъбът на Пенчо” през 2022 г. Тя му е присъдена за романа „Малък далечен силует”.

Наградата „Дъбът на Пенчо” е създадена преди петнадесет години от проф. Светлозар Игов, един от най-добрите познавачи на българската литература. Връчва се за цялостно творчество или за отделни книги, които са явления в съвременната ни култура. Тя няма парична стойност, но се явява признание за изключителната стойност на награждаваното литературно произведение.

Светлозар Игов познава в детайли творчеството на Иван Митев. С рецензията си за изд. „Христо Г. Данов” през 1985 г той подкрепя издаването на първата книга с разкази на автора. През 2017 г представи есеистичния му сборник „Животът” от сцената на Драматичния театър „Иван Димов” в Хасково.

Сред носителите на екстравагантната литературна награда са Златомир Златанов, Милен Русков, Палми Ранчев, Борис Минков, Миряна Янакиева и др.

„Дъбът на Пенчо” е възпятото в „Псалом на поета” вековно дърво, някога намиращо се в старата дъбова гора Курубаглар над София /днес парк в кв. „Лозенец”/. На това място семейството на поета е имало градина. Пенчо Славейков е обичал да седи под дъба с приятели и да беседва с тях. Сянката на дървото са споделяли Яворов, д-р Кръстев, Петко Тодоров, Мара Белчева, Боян Пенев и др.

През тази година Иван Митев бе удостоен и с наградата на името на първия модерен български книгоиздател „Александър Паскалев”, връчвана от община Хасково за цялостен принос в областта на културата, а вестникът на Пловдивския университет му присъди титлата „Доктор хонорис кауза”.