МИНИАТЮРИ

Венцислав Бойчев

ПЕРПЕТУУМ МОБИЛЕ

Най-сетне създадоха така мечтания вечен двигател (перпетуум мобиле). Убедиха се, че работи на практика. Но усилията им продължават. Мъчат се да обосноват, че ще работи и на теория.

НЕЗАВИСИМОСТ

“О, минало незабравимо…” Днес пак: “Както кажат началниците”.

ДВОРЦОВ ШАХМАТ

Царят си разиграва коня, офицерите флиртуват с царицата, а на топа на устата изгърмяват пешките.

ЖИВОТЪТ Е МИНАВКА

Ако се замислим за толкова години с колко ни е прецакала държавата, трябва да се гръмнем. Но ако се гръмнем, дали няма да се минем?

КОРУПЦИЯ

Почвата за нея никога не буренясва. Подкупът е шперц за бюрократичната ключалка. Управниците заявяват, че няма корупция, но признават само за това, което се разкрие.

ЕДИН ПОЗНАТ

Ако му пукаше от всичко и за всичко, отдавна да е пукнал - за няма нищо. А пък отсега нататък въобще няма да му пука - даже, че са му поставили посмъртно задължителната
диагноза КОВИД 19.

НА БАЛОТАЖ

Жените в света са повече от мъжете и поради това, че съпругът желаещ да има син, се явява все “на балотаж”. А доста често резултатът се оказва пак дъщеря.

МАНТАЛИТЕТ

“През девет царства - в десето” е известна Деветата симфония на Бетовен, а у нас по-известна от нея е деветата дупка на кавала.

ДЖАКПОТ

Всеки иска да удари кьоравото. Един удря джакпота, другите удрят на камък. Докато чакам да се увеличи поредния джакпот, се натрупа джакпот от неплатени сметки.

ПО-, ПО- НАЙ…

Нашите ръководители са като заглавието на това детско предаване. Редуват се във възходяща степен, независимо от образованието - прост, по-прост, най-прост.
А ние сме по-прости и от животните. Те не позволяват на най-простото да води стадото.

АЛАНГЛЕ

За да заемеш премиерския пост, трябва да си много печен. А и в буквалния, и в преносния смисъл нашият премиер е алангле.