ДА РАЗГАРЯМЕ СВЕТЛИНАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ

11 май, празникът на Светите братя Кирил и Методий, на словото, на буквите, замислен да бъде символ на българската жажда за просвета и наука, за национално самоопределение и културно възмогване, беше честван подобаващо в кърджалийския Военен клуб. Отбелязан за пръв път на 11 май 1851 г. в Пловдив, той продължава да разпалва светлината на българския дух. И оттогава до днес той продължава да мотивира поетите, писателите, библиотекарите, журналистите все така да работят за словото с голяма отдаденост, сърцатост, да бъдат отговорни за неговата чистотата, да превръщат неговия „хляб насъщен” в причастие на душите ни. С тези думи Ани Иванова, началник на Военния клуб, честити големия празник и пожела все повече да разгаряме Светлината на Словото.
Празникът на духа беше посветен и на 50-годишния юбилей на кърджалийската поетеса, детска писателка и журналистка Божидара Ангелова, на нейните три новоиздадени книги: двата поетични сборника „Повече от думи”; „На времето видях следата” и на детския роман „Здравей, Книгария”. Те бяха представени от кърджалийската поетеса Вилдан Сефер, която отбеляза, че надарената с много таланти /да рисува, пее, композира/ твори с един много премерен баланс между заземеното и възвишенето, на който се дължи обичта на нейните почитатели . На мултимедия бяха прездставени различни нейни творчески изяви. А нейната любима учителка и духовен наставник - Тонка Хаджинакова, направи трогателно обръщение за началото на творческия път на Божидара. Възпитаниците на Божидара от клуб „Вдъхновение към СУ „П. Р. Славейков” също поднесоха свой оригинален поздрав. Поздравена бе и от името на участниците в Клуб „Неиздадени ръкописи” към РБ „Н. Й. Вапцаров” и от Групата на кърджалийските творци. Но най-вълнуващо прозвучаха изпълненията на женската вокална група „Ахрида”, с ръководител Гергина Стаматова и на детската фолклорна група към СУ „Й. Йовков”, с ръководител Гинка Матева. А Божидара им отговори подобаващо със своите авторски песни в съпровод на китара. Изпълни също в дует с художничката Пенка Атанасова песен по библейски текст за любовта. А най-приповдигащият си дует направи с кърджалийския актьор, сега работещ в Германия - Кямил Топчу, с който изпяха нейна авторска композиция, вдъхновена от поемата на Гьоте „Чиракът магьосник”, както и една много игрива немска песен. Така събитието, организирано от РБ „Н. Й. Вапцаров”, Военен клуб и Спортно-интелектуален клуб „Ахридос”, се превърна в един духовен празник, изпълнен със съкровени чувства, пориви, въжделения.
Представянето бе уважено от спомоществователя на книгите на Божидара - фондация „Хюсние Кяшив”, Джебел, в лицето на председателя на нейния УС - Сибел Кяшиф, от проф. д-р Тодор Черкезов, директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”, от Гроздан Колев, началник РОУ, от Милко Багдасаров, областен лидер на БСП, Стойка Мариновска, председател на ГС „Родопско утро”, актьорът Кямил Топчу от Германия и др.

Лияна Фероли