СВАТБЕНИ ОБИЧАИ

Петър Селяшки

„Невестичко, мари, хубава, яла ли си, пила ли си?” „Не съм яла, ни съм пила от вчера сутрин у майка ми…” - запя сатовчанката Фатма Асанова.

- Тази я зная - махнах с ръка. - Друга, друга ми кажи. Такава, каквато се пее на сватба.

- Че и за сватбенските адети ще ти разкажа - усмихна се тя. - Ние сватбите ги захващаме още от понеделник. Същия ден се събират в дома на момчето. Отсеват брашно, замесват хлеб, правят баници и саралии, а също и пити на квас.

Правят и една пита без квас, но с шекер и се казува тя „момкова пита”. Тая разправия продължава и във вторник. Ходила съм и на други сватби. Кажи-речи същото нещо се прави, само че в четвъртък. Пак така се отсева брашно, месят се пити, баници и се мели булгур.

Та… в сряда се събират роднини и комшии пак у момчето. Вземат момковата пита, баниците, дрехите на булката и разни подаръци и тръгват към дома на момата. Те се казуват годежари. Най-напред върви свекърът на кон и държи коч, боядисан на гърба и челото с цървена боя, а на рогата му - по една ябълка.

- Боядисан, а на рогата с ябълки?… И ние, християните, го имаме този обичай.

- Имате го. Я нали ти рекох, че са еднакви адетите ни. Само че коча не го носите на кон, а на рамо. Та… като отидат годежарите в къщата на момата, там ги почерпюват с кафе и шербет. Такова нещо вино, ракия, нема. След малко внасят подаръците и ги раздават. Попеят, поиграят и се разотиват.

Баш сватбата е в четвъртък. Тогава жени, моми отиват у младоженката и й занасят цветя. А след обед, начело със свекъра, отиват у момата. При качването по стълбата ги пръскат с босилек, натопен във вода. Не след много излизат на двора и играят хоро.

През това време вътре украсяват булката с варак и пулове, белило, цървило…Като я
нагиздят, извеждат я навънка, пред чеиза, разбулена (мъже нема), и пеят сватбарска песен. Сетне я вкарват вътре. Покриват я с цървена басма - „прекривка”. На кръста й превързват кърпа и бащата я извежда на двора. Кърпата остава у него, за спомен.

Качват булката на кон. Двама братя или братовчеди я подпират. Когато булката излиза, баш на портата я преливат с вода, в която има пари и бонбони - да й бъде животът хубав. Точно тогава бащата на младоженеца изгърмява един път и цялата сватба тръгва.

Щом наближат момковата къща, зетят, който си е останал там, изстрелва един път и поглежда към булката през сребърен пръстен - демек каквато я гледа сега, да я гледа и на оня свет. След това влизат в двора и свекървата дава на младоженката две аркомички с вода и по един хлеб под мишниците.

С тия неща тя се изкачва по стълбата, по която има спуснато червено вълнено прело. Това също го правите и вие, християните. Стъпи ли горе, на потона, слагат пред булката стракина (дълбока глинена паница) с вода и тя я ритва три пъти.

И баш там, на прага, булката бърза да настъпи младоженеца, той пък бърза да настъпи нея. От това ще се види кой ще пее в новия дом - петелът или кокошката.

Сетне младоженците влизат в стаята. Тук, пред няколко близки жени, младоженецът до три пъти вдига булото на невестата с една трендафилова пръчка и последния път го махва.

Двамата седнуват на един ястък (възглавница), дават им огледало и младоженците заедно се оглеждат - тя гледа в него, той - в нея. Свършва оглеждането и младоженецът посипва на булката да се измие.

След това свекървата им дава да ядат мед или да пият шербет с една лъжица. Накрая всички излизат. Остава само една близка жена, която оправя леглото. Сетне излиза и тя…

След некое време изнасят вън чаршафа от леглото на младоженците. Върху него хвърлят пари. Свършат ли се всички тия работи, започват песни, хора. След малко младите излизат от стаята и целуват ръка на свекъра, на свекървата и на други близки роднини.

В петък, преди да изгрее слънцето, сестрата на младоженеца (зълвата) занася на майката на младоженката хлеб, превързан с цървен конец, локум и една китка. Ако булката не е излезнала мома, на хлеба има дупка и е превързан с бел конец…

След това със свои близки и с музиката зетят отива да целува ръка на бащата и майката на младоженката. Там му дават да яде яйца.

В това време децата скриват обувките му и докато не им даде бакшиш, не му ги връщат.

Като се завърне младоженецът у дома си, в стаята вече са наредени подаръците. Булката отново е украсена с цветя, с варак - готова е за посрещане на гостите.