ОТКРАДНАТ Е ПАМЕТНИКЪТ НА ЛЕВСКИ В БУЕНОС АЙРЕС

Бюстът на Апостола на свободата, пред който се събираше българската общност в аржентинската столица, е изчезнал. Монументът на националния ни герой се намира на няколкостотин метра от сградата на българското посолство, но няма никаква официална информация за станалото от страна на дипломатите ни там. Още по-малко е реагирало българското Външно министерство, въпреки че става дума за похищение на наша национална светиня в чужда страна.
Инициативата за построяването на паметника идва през далечната 1997 година. Тогавашният ни посланик провежда редица разговори и срещи с местните държавни и обществени институции. Всички, които заявяват подкрепата си за този патриотичен проект, сформират комисия за набиране на средства. И така, във връзка със 160-та годишнина от рождението на Апостола, със съвместните усилия на създадените Общобългарски комитет „Васил Левски” и фондация „Васил Левски”, с участието на българската общност и българското посолство, се стига до неговото изграждане. Проектът е на скулптора Михаил Шапкарев. През 1998 година бюстът на българския революционер е издигнат сред зеленината на красивия парк Баранкас де Белграно в Буенос Айрес.

За откриването му от България пристига специална делегация. Присъстват и представители на българската диаспора. От аржентинска страна е поканен тогавашният кмет на аржентинската столица, който впоследствие става президент на латиноамериканската страна.
След дни, на 19-ти февруари, както всяка година сънародници не само от Родината, но и навсякъде по света, където ги има, ще сведат глави в почит към делото и саможертвата на Апостола в името на свободата ни.
Само в Буенос Айрес българите, дошли на святото място, за да отбележат 149 години безсмъртие на революционера, ще трябва да са със затворени очи, за да не гледат грозната картина на празния постамент на неговия паметник. И ако могат, ще опитат с присъствието си да измият дълбокия срам от това, че официалните институции на българската държава нехаят за нечуваното национално унижение.

Иван Цанков, секретар на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина”