ВИСОКО ПРИЗНАНИЕ ЗА НАШ СЪНАРОДНИК В АРЖЕНТИНА

Само преди дни (декември 2021 г.) в град Лас Бреняс, провинция Чако, се състоя знаменателна церемония. Висшият съвет на Националния североизточен университет (UNNE), признавайки заслуги към регионалната култура и принос за укрепване идентичността на Чако, присъди званието „Почетен професор” на известния творец с български корени Омар Хектор Ценофф. Отличието връчи ректорът на университета проф. Делфина Вейраве, а на тържеството присъстваха депутатът Едуардо Сиполини, кметът на общината Виктор Мачука, служители на местната власт, дейци на културата, приятели.
Малко пояснение - в тази доста отдалечена от столицата Буенос Айрес провинция е локализирана най-старата и голяма нашенска общност в латиноамериканската страна. А проф. Ценофф, с изключителните си заслуги в политическата, социалната, културната, образователната и религиозната сфера безспорно се е утвърдил като най-изявения съвременен интелектуалец от българската диаспора в Аржентина. Автор е на множество литературни творби, носител на награди от различни писателски конкурси, а неговото име носи едно от училищата в родния му град.
Гражданска асоциация „Българите в Аржентина” също има своя принос в случилото се интелектуално събитие. При връчването на високата титла организаторите прочетоха официално писмо-поздравление от нашата организация. Досега, с годините, нееднократно сме публикували материали в печатни и електронни български издания за видния ни съотечественик. Негови интервюта са излъчвани по медиите на Асоциацията - интернет радио „Моята България” и интернет телевизия “Los B?lgaros TV”, единствените български информационни средства от този тип на латиноамериканския континент. По наше предложение Омар Ценофф е включен в популярния сборник „Българското слово на литературния глобус” (съставител Георги Николов), редом с автори - българи или с български произход от целия свят.
Град Лас Бреняс преди години е обявен от аржентинското правителство за Провинциална столица на имигрантите. С това се подчертава важността на преселниците, които намират своето място там. На тази земя се изявяват писатели, поети, музиканти, художници и скулптори от различни националности, със съществен принос в областта на културата.
Нашата общност не прави изключение и има повод да се гордее с представители като проф. Омар Хектор Ценофф, посветил живота си на това да служи на обществото. А за нас остава удовлетворението, че българското се е утвърдило и е завоювало уважение и в тази част на света.

Аксиния Иванова,
председател на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина”