БРАТ СРЕЩУ БРАТА

интервю на Владимир Сухомлинов

превод: Литературен свят

Украинската криза отново е в центъра на вниманието. За процесите, свързани с тази страна, разговаряме с политолога, член на Съвета по междунационални отношения при Президента на РФ Богдан Безпалко (Богдан Безпалько).

- Миналата седмица изказахте предложение за ликвидирането на Украйна, понеже нейната държавност и независимост са главните беди за населението. Да, резултатът от 30-годишното съществуване на «независима Украйна» са депопулация, разруха на промишленността, други беди. Но как да се реализира вашето предложение? Какъв механизъм е необходим?

- Ще кажа честно - не съм се замислял за механизма. По-скоро установих диагнозата. Ако има раково образувание и то расте, трябва да се борим с него с радикални методи.

Да се създаде или избере механизъм от вече съществуващите не е трудно. Използвайки думата „ликвидация”, имах предвид не хората, разбира се, а това, че за територията, наречена Украйна, самата идея за независимост е пагубна. И трябва да се противостои на тази идея - всячески да се издига идеята за общоруско единство, която има всички исторически, културни и езикови основания. В общата ни държава с Украйна се случваха предимно положителни процеси  - увеличаваше се населението, развиваха се културата, промишленността. Понастоящем е деградация.

- Украйна сега всъщност е колония и таран на САЩ срещу Русия. Но не е спряна търговията, там отива нашият «агресивен» газ. Признаването на режима, завзело властта през 2014-та, никой не го отменя, водят се консултации в «нормандския формат». Не е ли странно?

- Да, всичко това понякога презизвиква недоумение. Но от историята е известно, че американците по време на Втората световна война търгуваха с нацистка Германия и печелеха от търговията. При това, впрочем, спокойно унищожиха с бомбардировки два немски града почти изцяло. И там загинаха повече хора, отколкото после в Хирошима.

Напълно очевидно е, че искат да изолират, да отслабят Русия, включително с помощта на лимитрофни държави. Това доведе дотам, че след 2014 г. Украйна последователно прекрати отношенията си с Русия. Сама заради това тя загуби 50% от БВП. Но понесохме загуби и ние - 2% от БВП.

Затова е естествено, че руските корпорации и предприятия имат желание да запазят търговските си връзки, да опазят все по-стесняващия се пазар за стоки и услуги. Даже при положение, че в Конституцията на Украйна Русия е наречена агресор и е утвърден курс за влизане в НАТО. Всичко се случва според логиката на схватката за влияние - военно, геополитическо, икономическо, търговско.

- Няма ли да се повтори украинският сценарий в други страни-съседи? Има ли светлина в края на тунела?

- Да, той вече се повтаря. Вижте, например, процесите в Казахстан, където реабилитират колаборационистите от Великата Отечествена война, повдигат темата за «гладомора», внедряват унизителните «езикови патрули». Където осъдиха на 7 години лагер проруския блогър Ермек Тайчибеков. Това не е ли повторение на украинския път в чист вид?

Украйна, Белорусия, Русия - всъщност са една страна, един народ, за което писа в статия по тази тема Владимир Путин. Трагедията на Украйна е в това, че там живеят същите руски хора, както и ние. През прореза на прицела сега гледат един срещу друг баща и син, брат и брат. И това съвсем не е преувеличение, аз съм срещал такива ситуации.

Светлина в края на тунела има. Ние имаме всичко необходимо, не само мощна армия  и ВПК. Имаме огромни природни минерални и биологически ресурси, голям човешки и научен потенциал.

Всичко, което ни е необходимо сега - това е ясна стратегия, разбиране на целите и задачите.

——————————

в. „Литературная газета”, №43 (6806) (27-10-2021)