БЪЛГАРСКИ КНИГИ… В КОНГРЕСНАТА БИБЛИОТЕКА НА БУЕНОС АЙРЕС

Денят на народните будители се почита особено много в Аржентина. Голямата българска общност там се прекланя пред паметта на тези видни народни синове. Неслучайно повечето български дружества, създадени в далечната страна, носят имената на някои от тях: Кирил и Методий, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов.
Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” никога не пропуска да отдаде дължимото на будителите. Но тази година организацията от Буенос Айрес отбелязва този светъл ден по особен начин. За пръв път в историята на българската емиграция в Аржентина, произведения на родни автори намериха място в едно от най-авторитетните книгохранилища на латиноамериканската държава. Дарението е съвместна акция на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина” и Съюза на българските писатели, в чест на 1 ноември - Деня на народните будители. Родолюбивото дело намери място в специална емисия, посветена на толкова тачения празник от българския календар, излъчена от медията на Асоциацията - интернет телевизия „Los Bulgaros TV”, единственото българско информационно средство от този тип на южноамериканския континент.
През 2020 година Гражданска асоциация „Българите в Аржентина” сключи договор за взаимно сътрудничество със Съюза на Българските писатели. Основната му цел бе снабдяването с българска литература на Конгресната библиотека в Буенос Айрес. Създадена през 1859 година, тя е една от най-големите в Аржентина и има висок престиж не само в страната, но и в целия регион. За съществуващата многобройна българска диаспора, наличието на произведения на наши творци в тази влиятелна културна институция е от огромно значение.
За да се осъществи изпълнението на споразумението, Съюзът на българските писатели с председател Боян Ангелов организира широкомащабна дарителска кампания за набиране на книги. Особено се откроява неуморната и безкористна дейност на Георги Николов, свързана с реализирането на това начинание. Самият той се е специализирал в литературна история и критика, като популяризира творчеството на български писатели зад граница от началните години на родната емиграция, до наши дни.
Даряването на български книги за Конгресната библиотека в Буенос Айрес е жест на заздравяване и доразвиване на културните взаимоотношения между Аржентина и България. Актът съвпада с честването на 90-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни - събитие, което “Los B?lgaros TV” неотдавна отбеляза в свое предаване.
Така, в тази знаменателна година, Гражданска асоциация „Българите в Аржентина” и Съюзът на българските писатели избраха да вървят заедно по стъпките на народните будители, да спазват заветите им и да продължават тяхното дело навсякъде, щом има сънародници и е жив българският им дух.

Аксиния Иванова,
председател на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина”