АНА БОЯНОВА – „БИБЛИЯ ЗА ПРЕЛЮБОДЕЙЦИ”

Ана Боянова е родена в София. Завършила е Музикална академия със специалности солово пеене и пиано. Автор е на 15 книги - поезия, проза, публицистика. Член е на Съюза на българските писатели.
Между 2015 и 2018 г. авторката издаде в 3 части автобиографичния си роман “Да се родиш виновен”. Критиката определи тази нейна творба като “книга за смисъла на Страданието, за трудния път към Прошката и за измеренията на Любовта.
За отговорността да си родител, за детето във всеки от нас, което бавно пораства; за предопределението на Съдбата, за пустините в душата и за оазисите на човешката воля. За въпросите, до Болка издълбали Съзнанието, за виновността, страховете и заблудите.”. Не е лесно да се пише за липсващата майка. Това е едно огромно изпитание за всяко дете, а писателката Ана Боянова не се страхува да бръкне и в собствените си рани. “Ако не можем да сме еднакво невинни, трябва ли да бъдем еднакво виновни?” - пита Ана Боянова в романа си.
Темата за вината е важна за авторката отдавна. Една от стихосбирките й е озаглавена “Да бъдеш Каин”.
„Библия за прелюбодейци” е най-новата книга на Ана Боянова. Докъде би могло да се прости и докъде би могло да се затаи някаква болка, въпросът е как да се преодолее това на базата на едно духовно израстване, споделя авторът. “Идеята дойде от самия живот, защото е пълно с любовни истории, които не са съвсем чисти, така да го кажем, а са точно във вида на прелюбодеянието. Разглеждам проблема от една друга гледна точка.
Да си позволиш да правиш грешки е животоспасяващо! Не помня кой е авторът на тази мисъл, но се оказа, че е много по-мъдра, отколкото изглежда. Защото всички знаем - полезно е да се поучим от грешките си, но малцина биха обърнали внимание на първата част от сентенцията - да си позволиш да грешиш… Да прекрачиш съзнателно неписания закон в името на нещо, да спасиш това нещо, да го съхраниш, да го надградиш… Именно тогава е оправдана грешката, тогава е животоспасяваща! Един мъдрец ми разтълкува значението, с което отвори вратата на тази книга.”