ВЪЛШЕБСТВАТА В ПРИКАЗНИЯ СВЯТ НА МАРГАРИТА ПАВЛОВА

Лияна Фероли

Излезе от печат новата книга „Вълшебството на розите”/дело на издателство „Палмира”/ с приказки на детската писателка Маргарита Павлова от Кърджали.

Както и всичките й други книги за деца, и тази е израз на голямата й обич към малките читатели и на голямото й желание да им вдъхва висока нравственост, любознателност, ученолюбие, родолюбие.

Приказно да им разкрива вълшебството на приказния свят, който може да се открие навсякъде около и вътре в нас. И тя го прави с особена лекота и естествена непреднамереност. Като завладяваща с интересни знания за наши известни природни, исторически, културни забележителности игра.

Игра, в която съвсем равностойно се включват и малките, и големите персонажи в книгата /в случая розите и пеперудите/, както и самата авторка, за която е много важно да се насърчава стремежа на децата към безкрайното познание.

А и така, чрез индиректна, под формата на приказка, информация, без всякакъв натиск, да се попълват празнотите на малчуганите от базисните знания за живота.

Да им се дават не само емоционални, естетически преживявания, но и така удовлетворяващите умствени такива. Да се разпалва в тях искрата на траещото цял живот учене, както и на творческите им пориви. Затова въвлича приказните си герои в проиграване и съчиняване на приказки.

Като работеща повече от две десетилетия в кърджалийската Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров”, М. Павлова инициира в тази посока много прояви в местните училища и детските градини. Нейни приказки са издадени в Русия, Италия, Турция, Азербайджан. А книжката й „Приказки и гатанки” могат да се намерят и на брайлово писмо.

В книжката си „Вълшебството на снежинките” пък призовава читателите си първо да открият чудесата в себе, за да могат да ги създават, умножават и във външния свят.

Преди няколко години Маргарита Павлова участва в проекта „Послание на Края на света до хората от Утрешния ден”, иницииран от писателката Людмила Филипова, целящ да предаде на хората от бъдещето вълненията за съхраняването на планетата на изявени наши и чужди съвременни творци, общественици, политици.

Те бяха поставени във времева капсула под българския храм на Антарктида „Свети Иван Рилски”.

Неслучайно, сред тях беше и чудесната приказка на М. Павлова „Буран и Слънчица”, символизираща безграничната и безусловна любов, непознаваща прегради.

Та нали приказните послания винаги са съдържали най-важните кодове на мъдростта, необходими за съхранението на живота като цяло.