ЗАВЪРШИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „АЛБЕНА 2021”

„СТРАДАНИЕТО НИ Е ДАРБА”

Възможно е на някои хора, обръгнали на тежки изпитания, твърдение като това, което използвам тук за заглавие, да им се стори парадоксално и дори абсурдно. Затова ще променя само една буква от него - „Страданието ни е и дарба”. Моят съселянин и приятел от Врабево, поетът Николай Заяков, би ми простил опита за пояснение на неговия възклик, макар и следприживе.

То, Страданието, има различен праг на поносимост при различните индивиди, в зависимост от скалата на тяхната чувствителност. Поетите, не само пишещите стихотворения, но и всички,  осенени от дарбата да усещат света с очите на сърцето, са  тези, които най-често улавят болката и страданието на другите.  Тогава то се проявява като състрадание, а често и като отъждествено преживяване на автора с героите на творбата му.

Изпитах чувството, че с такива очи, сърце и душа са посегнали към перото повече от авторите, участвали в Четвъртия национален литературен конкурс „Албена 21″.  Същият бе организиран от НЧ „Хр. Ботев -1911″, с подкрепата на кметство Врабево, Община Троян,  Фондация „Българска памет” и  Съюза на българските писатели.

Очевидно, творческото превъплъщение  на по-голямата  част от тях, черпи енергия от една широка гама на силно развита чувствителност към страданието, било то на една личност или на цял народ. Тази повествователна линия все пак не е единствена в опитите за реализиране на тезата на конкурса. Самият наслов - „Пресъздаването на женски образ в разказ при драматични сюжетни обстоятелства”, предполага развитие  на действия от трагичните до гротесковите жанрови форми.

Независимо от общата цел, която налага мотото на форума, получените творби предлагат широко тематично разнообразие. Образът на жената-българка, като носител на изконните характеристики на нацията, присъства неизменно в четирите издания на конкурса. И в настоящото му възпроизвеждане той се откроява със сгъстен рисунък и релефност сред суматохата на непредвидимите промени в съвременния свят.

Доживотната отдаденост на  българката в олтара на майчинството, отчаянието и надеждата в усилията й да съхрани любовта и семейството, драмата на гурбетчийството, непримиримостта й с насилието, отхвърлянето на условностите и рутината, които натрапва обществената матрица, битката за оцеляване на ръба на живота, са част от  темите, върху които се развива действието в остри конфликтни ситуации.

На предизвикателството на конкурса „Албена 2021″ откликнаха 229 участници, с  които общият брой на авторите в четирите издания надхвърли 900. Освен участващите от страната автори, на форума със свои творби се отзоваха и българи от диаспората ни във Великобритания, Германия, Португалия, Сърбия, Албания, Молдова и други европейски страни.

Признаваме, че не сме очаквали такава широка отзивчивост към темата от литературната ни гилдия.

Може би това е потвърждение за будната  чувствителност на съвременните ни писатели към решаващото присъствие на жената в съдбините на България и че съпричастието със страданието е и дарба.

Павел Боржуков-Боржи