В ПОНЕДЕЛНИК СТАВАТ ЧУДЕСА

Нели Арнаудова

Слънцето весело ми намига в прозореца. Седя в един пъб и разглеждам хората. Те си бърборят, целуват се и пият. Тя влетява през вратата, облечена в туника с динозаври, а зеленият цвят на косата си е омотала в още по-зелен шал. Стела - запознахме се в групата за размяна на книги в Англия. Виждаме се за пръв път.

- Защо пиеш чай? - пита и ме прегръща.

- Обяд е, да превключа на шотове ли? - отвръщам.

- Имам повод за празнуване… - След минути се появява с шампаниера и две чаши. - Идвам от звукозаписното студио. Завършихме първия албум.

- Поздравления! - Мисля си колко странно нещо е приятелството. Тя е на годините на дъщеря ми.

- Много съм щастлива! Нещо интересно да съм пропуснала? Не сме си говорили от последната пратка.

- Нищо, пак се подведох по една диета. Чувала ли си за диетата на Узунов? Ядеш сланина и слабееш. Аз започнах диета със свински уши, така наречената ,,ушинова диета”. Абонирах се за един канал ,,Свинските уши - храна на боговете”. За ден свалих кило и 100 и после два месеца нито грам.

- Диета с уши… Никога не съм чувала… - мръщи вежди Стела.

- Сутрин пиеш вода преди кафето, но по време на хранене е забранено, за да не развалиш магическата сила на ушите. В тях се съдържат всички ензими, витамини и минерали. Също и билки с лечебно действие, като женшен, иланкиланг и пацавури. Ушните мазнини топят човешките, подобряват метаболизма и еластичността на кожата, опъват бръчките и правят косата блестяща. Сега, като говоря, ми се струва смешно, но, повярвай ми, за пръв път бях сита и щастлива.

- Защо се мъчиш с диети въобще? Дони не те ли харесва?

- Аз не се харесвам.

- Как се запознахте? - Стела ме гледа  изпитателно.

Очаквах този въпрос - все пак сме в първа фаза от приятелството си. Шампанското се смее в чашите ни и ние се усмихваме една на друга.

- Беше много отдавна… - Започвам, а тя притаява дъх. - С неговата майка бяхме колежки и станахме приятелки. Тази интелигентна жена имаше тежка съдба. Млада беше останала вдовица и отгледала сина си сама. Запозна ни с думите: “Това е леля ти Нели”. Аз съм с няколко години по-голяма от него.

- Влюбване от пръв поглед ли беше?

- Не, не вярвам в любовта от пръв поглед, както и че хората, които се запознават и женят след три дни, живеят винаги дълго и в разбирателство. Това са изключения. Когато го видях за пръв път, изпитах симпатия и се надявах той да ме хареса. Влюбих се постепенно. Беше надраснал своите и моите връстници. За нас се разказваха легенди. Забраняваха ни да се срещаме, разделяха ни, поучаваха ни, намесваха се роднини, учители… Наричаха ни Ромео и Жулиета от ,,Изгрев” - квартала, където живеех.

- Нелке, толкова се отплеснах, че щях да питам оженихте ли се? - Стела е втренчила в мен маслиновите си очи.

- Да, Стела, оженихме се в понеделник. Виж! - показвам й снимка в телефона.

- Отдавна не съм виждал черно-бяла снимка… Защо гостите плачат?

- Бях бременна, а той не беше завършил гимназия. Наложи му се да вземе трудно решение. Започна работа и вечер ходеше на училище. После дойде раждането, казармата и колелото се завъртя. Обичайки се, ние се опитвахме да се справим с младостта и грижите. Никога не е казал, че съжалява за избора си толкова млад да стане родител. Двадесет и девети август - от този ден аз не само влюбена в него, аз му се възхищавам. А колкото до сватбата, тя беше малко странна. Роднините се веселяха и плачеха едновременно. Майка му плачеше, защото синът й беше на седемнадесет. Баба му и дядо му плачеха поради същата причина. Майка ми плачеше, защото баща ми беше на плаване и не можа да се върне. Лелите ми, баба и дядо плачеха, защото майка плачеше. Четирите сестри и четиримата братя на татко плачеха, защото брат им го нямаше. Другите плачеха от еуфория.

- Голям рев ще да е било! Още ли се обичате?

- Да, вече четиридесет години не търсим повод да се целунем, или да си го казваме. Сега ще ме питаш как се постига това. Не зная точно, Стела. Той е благороден, търпелив и състрадателен. Понякога като че ли малко прилича на Бог. Обичам го повече от себе си, обичам го, когато е слънчево и когато вали! Със сигурност ще го обичам и когато умирам!

Шампанското плаче в чашите ни и ние подсмърчаме.

- Не мога да повярвам! - Стела е в емоционален шок. - Нелке, любовта ви е като музика! Аз дали ще срещна такъв мъж? Колко ми се иска да е по-скоро. Познаваш ли някой, който прави хороскопи?

- Не, Стела, познавам само дама, която гледа на кафе.

Рапърката няма време за сбогуване. Грабва листчето с телефонния номер, изпраща ми въздушна целувка и изчезва.

Пресушавам чашата в плен на емоциите от собствените си думи. Не зная какво е приключението ни с Дони - чудо, случайност, или чист късмет… Излизам навън и възторжено махам на слънцето. Душата ми пее като струна, а в мислите ми танцуват съкровения!