ПРЕМИНАХА ХИЛЯДА КАРЕТИ

Аксиния Иванова
председател на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина”

През 2021 година град Лас Бреняс в Аржентина отбелязва своята стогодишнина. Жителите му са активни участници в това историческо събитие, а Гражданска асоциация „Българите в Аржентина”, както винаги досега, отново е заедно с тях за празника. По този начин дружеството ни отдава дължимата почит на всички онези мъже и жени с българска кръв, които са в основата на развитието на този град и имат съществен принос в неговата история.
Лас Бреняс се намира в югозападната част на провинция Чако в латиноамериканската страна. Отстои на 257 км от столицата на провинцията, град Резистенсия. Икономиката му се основава главно на земеделие и животновъдство. Много добре е развито и селскостопанското машиностроене. Подобно на други селища в Чако, в началото на 19 век към града се насочват значителни вълни емигранти, пристигащи от Европа. Сред многото общности особено се откроява тази на българите.
Не за първи път нашата организация посвещава статии на свои именити сънародници. Този път искам да изтъкна един от тях - писателя Омар Хектор Ценов, чийто баща е български емигрант. Като творец той се откроява с изключителния си принос към литературата на Чако. Но не само това. Необикновено ярък е ангажиментът му към различни сфери от живота на Лас Бреняс. Бих казала, че именно това многостранно участие в битието на родния му град го е превърнало в един от най-изтъкнатите мултифасетни представители там.
Всички произведения на Омар Ценов са свързани с историята на град Лас Бреняс. По думите му „да разказваш за този град, значи да разказваш за емигрантите, за различните общности”. Журналистическата му дейност, в продължение на 43 години във вестник “Норте”, е позволила той да натрупа един изключително богат архив, който е послужил като източник на информация и за неговата най-нова книга. Творбата му „Преминаха хиляда карети” включва живота, историята, обстоятелствата и събитията, свързани със средните училища в Лас Бреняс. Обемът на произведението е 700 страници, а в заглавието е скрита символика, която ни дава отговор какво в същност означава този популярен ученически парад на каретите. Авторът не забравя да отбележи и значението на човешкия фактор, който се явява един вид генератор на културното богатство, родено и развито във всяко едно от тези учебни заведения, от 1952 година до наши дни.
За основа на творбата си писателят и историк Ценов използва хрониката на провинциалното смесено средно училище, носещо името „Доминго Фаустино Сармиенто”. Именно от него впоследствие се отделят и възникват останалите такива учебни заведения и това спомага да се натрупа така необходимия опит, свързан с образователния процес на средните училища в Лас Бреняс. Освен това в лоното на същото това школо се заражда идеята за шествието на каретите, чиято атрактивна роля се забелязва още през първите години.
Според Омар Ценов, причината за възникването на парада е, че се явява “единствената проява през годината, която успява да събере заедно всички училища и ученици в Лас Бреняс за едно голямо общо празненство”. Произведението му, година след година, в хронологичен ред ни показва всичко, което се е случило или случва с развитието на средното образование в Лас Бреняс.
Учениците, които са учили и завършили там, дълбоко в сърцата си пазят всички онези свои преживявания, свързани с фестивала на ученическите карети. Същите тези възпитаници на средните училища в града, в днешно време можем да ги открием превърнали се отдавна в изключителни професионалисти в различни области, пръснати по всички географски ширини. Според мен, целта на книгата е да ни покаже оформянето на историческото самосъзнание на Лас Бреняс, неговите хора и емиграцията, като едно споделено възпоминание за миналото, съставляващо идентичността на Чако. Разбира се, в произведението не липсва и снимков материал. На страниците могат да се открият общо 535 фотографии, които правят читателя съпричастен на всички тези отминали събития.
За литературното си творчество от 1978 година до днес, Омар Ценов е получил голям брой отличия, както и за своята непрестанна дейност, посветена да поддържа жива културата на своя народ, за емигрантите и техните общности. Емоционалният прочит на най-новата му книга „Преминаха хиляда карети” съвпадна с честването на стогодишнината на град Лас Бреняс през месец септември 2021 година и беше споделен от семейството и приятелите му, които го приветстваха за неговите заслуги. Съгласно резолюция 273/2021, подписана от кмета на общината в този град - Виктор Мачука, творбата му е обявена за изключително ценно свидетелство с културен, общински и обществен интерес.
Със сигурност вече сте разбрали, че град Лас Бреняс, в лицето на своя именит съгражданин притежава едно своеобразно и забележително литературно богатство. Като автор на голям брой книги, Омар Ценов е признат от всички за безспорен местен културен референт, който има призванието да служи активно на изкуството. Такива хора като него днес са останали твърде малко. Последната му книга определено е значителен принос за спасяване от забрава на дати и събития, които с течение на времето избледняват или съвсем се заличават от нашата памет. Дългът ни, като българи, е да съхраним творческото наследство на този виден сънародник за следващите поколения. Както знаем обаче, присъствието в бъдното няма да се осъществи по някакъв магичен начин. Необходимо е да работим всички заедно днес, в настоящето, за да има… БЪДЕЩЕ.