БАНКО П. БАНКОВ – „СОЦИАЛЕН ПРЕХОД”

Поколения предци на Банко П. Банков са слизали от Балкана към полето. Прадядо му е от изчезналата старопланинска махала Присойката, дядо му - от махала Попишка, родителите му са троянци. Роден е в Ловеч на 02.07.1936 г., завършва гимназия със златен медал, дипломира се като строителен инженер в София.
Инженерство и литература делят живота му. Стажувал е и работил на строежите на медодобивния комбинат край Пирдоп, химическия в Димитровград, оловноцинковия край Пловдив и Нефтохимическия край Бургас, награден е с два медала за трудово отличие и с почетна грамота от камарата на строителите в България. Изкачил е нагорнището от младши асистент до професор д-р и ръководител на катедра „Строителна механика” в УАСГ, преподавал е във ВСУ в София. Специализирал е в Полша и Франция, която е посещавал няколкократно по проекти за научен обмен, автор е на много научни статии, учебници и монографии в областта на Строителната механика и Метода на крайните елементи, извел е десетки специализанти до докторантура и хабилитация.
Бил е член-основател на литературния кръжок „Димчо Дебелянов” към Студентския дом в София, референт на секция Театрална и кинодраматургия в писателския съюз, литературен консултант към Студентски дом и летните академии в Равда и Черноморец, съветник към Комисия по култура и медии в Народното събрание, съставител на проектозакона на СБП-1913 за съхранение, употреба и развитие на българския език. Букви и числа са го отвеждали от Заволжието до Атлантика, и от Ледовития океан до Средиземно море. Публикувал е няколкостотин художествени творби във всички жанрове, донесли му редица награди:
За научно-популярна литература - от Министерството на образованието и науката.
За драматургия - от Съюза на артистите и от Националния комитет за честване 1300 годишнината на българската държава.
За детска литература - първа награда в конкурса на издателство „Фют”.
За белетристика - награди в конкурси на вестник „Отечествен фронт”, „Заря”, „Труд”, от конкурса „Златен ланец” на вестник „Вечерни новини”, на Българско национално радио; фондация „Развитие”, и др.
Отличен е с почетен диплом за цялостен принос към българската литература във връзка със сто годишнината от основаването на Съюза на българските писатели. През 2015 година става първи носител на Национална награда за белетристика и драматургия на името на Димитър Димов. В същата година романът му „Зряла възраст” е удостоен с националната награда на името на Николай Хайтов и столична община „Изгрев”.
Носител е на голямата награда на националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев” - Плевен, април, 2019 г. за пиесата „Под южния кръст”.
Носител е на наградата за драматургия на Сюза на българските писатели през 2012 г. за сборника с пиеси „Светът не е от днес” и през 2021 г. за сборника с пиеси „Прозорци в зида”.


Банко П. Банков, СОЦИАЛЕН ПРЕХОД, разкази и новели, София 2021, издателство „Фастумпринт” - София