ПРОШКИ

Йорданка Петкова

Малките късчета бяла халва, завързани с червени кончета, бяха подредени в шарения поднос. Питата се беше издула гордо и надигаше празничния месал. Нямаше как празник без нея и гордостта й беше оправдана.

Красивата изпечена кора подсказваше каква прелест се криеше под нея. Баба Йордана от мома си беше майсторка голяма. Не можеш ли пита да омесиш и баница да направиш, срам ще берат майка ти и баща ти. То от месенето ти зависи целият ти живот. Не завиеш ли баницата в тавата както трябва, няма и семейство да умееш да свиеш.

Днес беше най-важният ден в годината, Сирни Заговезни. По трапезата ще си проличи и характерът на цялата рода. Не си ли простиш на този празник, родът ти няма да го бъде.

Кой какво казал и направил през годината, седнеш ли на софрата вечер и до там ще е всичко. Ще засърбате гозбата всички заедно и ще си подадете прошка за делата.

- Стойо, подреди ли дървата за огъня довечера? Да подбереш най-сухите и най-красивите! - провикна се възрастната стопанка.

На години беше баба Йордана, но държеше юздите на всички. Две снахи имаше и в очите я гледаха. Свекървата трябва тъй да живее, че младите да изпитват уважение към нея.

Като млада беше много мекушава, но с времето видя, че дом да държиш не ще мек характер. Децата ти подредени да станат и мъжът работлив да ти е, иска много майсторлък и работа.

- Снахо, ти помогна ли на мъжа си да си приготви костюма. Да не забравите и малките чанове. Всички да ги сложи по себе си, че да е най-снажният кукер довечера! - продължи да нарежда стопанката. - Станке, добре ли са изпрани белите ризи на децата. Да не стане като миналата година да има леке. Всички да са чисти и спретнати! Няма да се излагаме пред селото. Всички трябва да видят колко работливи снахи имам.

- Дядо ви Радой къде се запиля. Още не е донесъл сиренето от мазата. Иди, баба, да видиш що се бави и да му кажеш, че го чакам!

Цял ден баба Йордана не спря да нарежда и да подрежда. Гласът й утихна чак надвечер, кога наобиколиха софрата си. На прошки главата трябва да е наведена, ръката да е подадена и гласът да е смирен. Това значи, че Бог е влязъл в дома ти и ти е простил!