ТЕЛЕМОСТ КЪМ СЪВЕТСКОТО ЩАСТИЕ

Александър Климов

превод: Литературен свят

Въпреки забраната на украинските власти, телемостът между Русия и Украйна се състоя.

Повечето участници се събраха в студиото на телеканала “Россия-1″. Някои участници се включиха в ефир от Украйна по скайп. Имаше включвания от Киевската гара в Москва.

Според мен програмата напълно успя и разпръсна атмосферата на ненавист. Свои топли спомени за Украйна споделиха Владимир Меншов и Владимир Конкин.

Прекрасно говори за руско-украинската дружба съветският украински актьор Александър Голобородко.

Всъщност програмата стана телемост към съветското щастие. Хората отново и отново си спомняха колко дружно живееха руснаците и украинците в Съветския Съюз.

Неслучайно в предаването бяха показани кадри от филмите “Те се сражаваха за Родината”, “Как се каляваше стоманата”, “Мястото на срещата да не се променя”, “На бой отиват само старците”.

Звучаха и мелодични украински песни.

При това трябва да се каже, че участниците в телемоста от Украйна рискуваха сериозно. Те може и да пострадат за участието си в програмата.

В руските соцмрежи по повод телемоста се чу мрънкане. Но несъмнено в Украйна програмата ще предизвика огромен интерес. Ще я гледат стотици хиляди хора - разбира се, само в интернет.

Хората ще се събират на групи пред домашните компютри, ще слагат завеси на прозорците, ще намаляват звука и ще гледат, и ще слушат - за Съюза, когото загубихме.

——————————

День литературы, 13.07.2019