BTV ИЛИ ЕЛЕКТРОННИЯТ ОБРАЗ НА АНТИБЪЛГАРЩИНАТА

Огнян Стамболиев

Ако СЕМ /Съветът за електронни медии/ – един всъщност паразитен, скъпо струващ на данъкоплатците орган – беше на мястото си, отдавна щеше да отнеме лиценза на BTV. Но тъй като у нас, както виждаме, вече нищо не е на мястото си, това скоро няма да стане. Тази чужда медия, с лъскава опаковка и пошло съдържание, собственост на австралийския евреин Рупърт Мърдок, нахално се настани на мястото на нашата национална културна програма Ефир-2 и това се оказа огромна грешка. Ефир-2 бе истинска българска културно-информационна телевизия, за затриването на която сега можем само да съжаляваме. Както и за радиопрограмата „Орфей”. Българската държава наистина сгреши много като отдаде тази важна честота на една чужда, антикултурна телепрограма. Защото, както се видя, тя упорито, системно и целенасочено води своята антибългарска политика и промива мозъците на милиони наши сънародници и по този непочтен начин служи и на престъпната управляващата върхушка като непрекъснато крие истината за безбройните й кражби и други престъпления от всякакъв род. Но, Слава Богу, те вече излязоха на бял свят и съотношението на силите в България след последните избори се промени. И още ще се променя!
В иначе лъскавата и външно динамична програма на австралиеца Рупърт Мърдок в България няма почти нищо българско, освен новините на български, /интересно как още няма и на турски и английски!/, които, разбира се, са цензурирани и често пъти манипулирани или твърде тенденциозно коментирани. Да вземем случая с подписката за отвратителния вой от джамията в центъра на европейската ни столица или за турските забрадки в българските училища и университети или за изнасилените и пребити български момчета от турския изверг от варненското село. И трите новини бяха солидно манипулирани и представени изкривено, направо тенденциозно – това стана ясно и на децата. И колко още кражби и престъпления на антибългарската и антиконституционната турска партия – мафия ДПС останаха скрити! Дори ограбването на държавния резерв и подпалването на българските гори от ДПС доскоро не бе споменато от сервилните тележурналисти. Това беше тема „табу”! Излъга се дори защо предишният американски президент Буш задраска „собственика на обръча от фирми” Агент Сава – Доган от списъка на гостите за официалния си обяд в София… Да не говорим за омаловажаването на мащабните национални стачки и митинги, които бръкнаха в здравето на престъпната управляваща клика /Доган – Сергей и Кобурга/. Показването им от BTV се оказа твърде неприятна работа за тази медия.
Безродниците от BTV не се посвениха да направят един откровено антибългарски филм на Канна Рачева за т.нар. „възродителен процес”, в който не се посвениха по един доста грозен начин да оплюят България. Там и досега там теми табу са: варварското турско робство, осакатило ни за векове, днешната мащабна и подкрепяна от българската държава… турцизация на цели райони от България, престъпната дейност на Ахмед Доган и неговата партия – мафия, корозирала необратимо страната ни, Арменският геноцид, Геноцидът над стотиците хиляди тракийски българи – всичко това просто не съществува в тази продажна антибългарска телевизия.
Не искам да се спирам и на фигурата на оня самозабравил се сутрешен водещ Ники Дудука-Бареков, който се изживява вече и като политически коментатор и като енциклопедист-всезнайко, така безпардонен и агресивен в поведението си към гостите в студиото. А се оказа, че е дошъл от най-долнопробните пловдивски кафани…
Тук не искам да припомням за вредата от предаването и на гологлавия шоумен от Учиндол, който се изживява като „водител и будител на нацията”… То е отдавна изчерпано и дори онези, които в началото го харесваха, вече отдавна не искат да го гледат. Този изгубил всякакво чувство за приличие и мярка господин, стигна дотам, че започна да ни разказва най-долнопробни и пошли и дори клозетни вицове и сам да им се смее. За съжаление, не могат да го спасят и скечовете на иначе добрите актьори-комици, превърнали се в нещо като шутове-патерици на това жалко подобие на шоу, в което чалгата и кичът са издигнати в култ.
В антибългарската телевизия с английската абревиатура BTV, дори на Деня на Ботев или на годишнините на Вазов, Левски, Яворов, Раковски, Хаджи Димитър няма да чуете и дума за тях, камо ли да има филм, предаване, рецитал или някакво възпоменание. На Трети март и 24 май, вместо „Под игото”, „Героите на Шипка”, „Време разделно”, „Златният век”, „Записки по българските въстания”, „Козият рог” или „Легенда за Паисий”, ще гледате поредния холивудски боклук, но не и български филм, концерт или спектакъл. Българската национална тема, българската история, българското изкуство, великите дати, Ботев, Вазов, Левски, Раковски, Каравелов, Захари Стоянов – всичко това е табу! Нали България трябва да се обезбългари – това е повелята на господарите от САЩ и Турция, да се зомбират българите, утрешните слуги на Вашингтон и Анкара. България е вече под „ново турско робство”… Българската тема се изхвърля от учебниците на нашите деца /доскоро зам. министър на българското образование беше туркиня и се казваше… Мукадес Налбант!/, нека да я няма България и в телевизията, нека младите българи да растат като лумпени и безродници, за които Борис Христов е непознато име, а маймуноподобният Майсъл Джексън е божество! Които не могат да цитират един стих от Вазов или Ботев, но знаят кой е Кондьо или Митьо Крика… Всъщност ВTV изпълнява програмата на Алън Дълес от 1947 г. за унищожаването на България и славянството чрез лумпенизирането и опростачването на тези народи – на първо място чрез киното на Холивуд като най-достъпно и масово зрелище.

Да, така е в тази прехвалена и лансирана от СЕМ медия – в нея няма нищо културно и българско. Докато дори в централните новини, при това във всяка емисия, ще чуем и видим интимни подробности и други подобни пошлости за живота или „творчеството” на американски и английски певци и състави, за маймуноподобния Майкъл Джексън, нечистоплътната Кристина Агилера или за безсрамната Мадона, но няма да се съобщи и дума, че са открити фестивалите: Варненско лято, Мартенските дни, Оперният фестивал в Стара Загора, Софийските седмици, първият в света Балетен конкурс във Варна, че има премиера в Националната опера или във Варна, Бургас, Русе. Че някъде, в тази бедна балканска страна, все пак, се прави истинско изкуство, а не само скандали или пошли шоу-ревюта. Да не говорим, че за предавания от тези фестивали или театри и за тях по телевизията на Мърдок не може и да се мечтае. Всъщност, истинско, нормално предаване за българска култура по тази програма никога не е имало. И няма и да има – такава е „политиката”. И тя съвсем не е случайна! И всеки Божи ден тази антибългарска и некултурна медия ни залива с: американски екшъни до припадък и затъпяване, с невероятно глупави американски комедийки от рода на „Пич, къде ми е колата?” или „Скъпа, аз уголемих бебето!” /само какви заглавия, нали?!/, долнопробни турски сериали и евтини латиносапунки, безсмислени телевизионни игри – преди време имаше дори кеч между неандерталци!, премного футбол, ралита и прочие евтини, долнопробни зрелища.
Целта, разбира се, е само една: некултурна, затъпяла нация, която да не знае своята история, литература, култура… Казах: „музика”! Каква ти музика?! Освен американските крясъци и ориенталската чалга, тук са табу: Бетовен, Брамс и Моцарт, Верди, Пучини и Владигеров, Чайковски, Прокофиев и Хаджиев. Опера ли?! Верди, Пучини, Чайковски?! По BTV? Абсурд! Дайте джаз, американски рок, негърски рап, хеви метъл, техно и върхът на пошлостта: „сватбата” на Азис и Китаеца – нека българските деца и младежи да се радват и да оскотяват! Те вече се отдалечиха фатално от Моцарт, Ботев, Вазов и Пушкин. Ужасяващо е, че повечето от тях приемат Азис и Глория като образци на изкуството! Че се възхищават от Слави, Ивана, Бареков и Азис, между другото любимци и на нашия „президент” Агент Гоце! Връх на всичко бе отвратителният мега чалга „концерт” на „Планета” за Коледа и Нова година!…
Симфонични концерти?! Камерна музика?! Дори и популярни оперети от класиците Офенбах, Калман, Лехар, Йохан Щраус! Италиански канцонети, френски шансони, виенски валсове, Сан Ремо? Какво говорите? Това е за културна Европа, не и за „аборигените от България”, на тях им дай чалгаджийката Ивана, любимката на президента, Николина Чакърдъкова, Глория, Кондьо и Веселин Маринов. Така трябва бъде според г-н Мърдок от далечна Австралия и неговите дълбоко предани и солидно заплатени български телеслужители. Българите трябва да се американизират час по-скоро, а може и да се турцизират. Защо не? Само да не бъдат много българи – това е целта на новия ни велик брат… Нека единият от главните водещи по новините, който се явява дори на 3 март и 24 май да е турчинът Юксел! Може да се пуска и чалга – няма да е зле, само да не е Филип Кутев, Марин Големинов, Парашкев Хаджиев или Панчо Владигеров… /Добре, че в Канал-1 се сетиха, че „малко култура няма да ни навреди” и започнаха от време на време да излъчват и някои добри културни предавания и художествена музика./
Та за това ми е думата или апелът към СЕМ: достопочтени дами и господа от СЕМ, помислете си, има ли България нужда от подобна антибългарска и антикултурна медия? Която ни представя като „културно събитие” новия клип на Ивана! Не виждате, че тя просто вреди на българската култура и духовност?