ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР ЗА ДАМЯН ДАМЯНОВ В СЛИВЕН

РЕГИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА И ОБЩИНА СЛИВЕН ОРГАНИЗИРАХА ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР ЗА 85-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДАМЯН ДАМЯНОВ

В зала „Сливен” присъстващите се съпричастиха с творческото дело на един от видните български лирици, изваял в прочувствени строфи миналото, настоящето и красотите на България и града под Сините скали. Организираната от Регионалната библиотека и община Сливен вечер под надслов: „И има връщане… И има!”, затрогна почитателите му със силата на чувствата и непреходната сила на стиховете, надмогнали тлението на времето. Тук присъстваха съпругата на поета Надежда Захариева, кметът на града Стефан Радев, творци, общински съветници, много граждани.
Изразявайки задоволството си от осъществяването на събитието, градоначалникът на Сливен успореди в словото си Д. Дамянов с „…ярките звезди на българската литература. Изписал много златни страници в нашата поезия, той става неизменна част от онези българи, които с делата си приживе оставят трайна следа и в поколенията след тях.” Следва да припомним, че в стратегическата си програма за развитие на Сливенския край, екипът на общината утвърждава подкрепата на творческата активност като основно направление в дейността си, откроено и в думите на ръководителя й: за утвърждаване на настоящото културно начинание „…като все по-авторитетен форум на българската поезия - с провеждането на конкурса и връчването на наградата на името на Дамян Дамянов, учредена от община Сливен”.
Действително, разножанровото творчество: поетични творби, пътеписи, есета и спомени на автора бе отдадено безрезервно и докрай на родния Сливен, претворен със силата на вдъхновението и таланта. Получил средното си образование в легендарната (с училите в нея деятели на българската култура) гимназия „Добри Чинтулов”, още с творческия си прощъпулник - списвания с Н. Султанов ръкописен хумористичен вестник „Айлашка правда”, Д. Дамянов обрича сърцето си на своя град, като тук в 1949 г. излизат от печат във в-к „Сливенско дело” и първите му стихотворения. След завършване на висшето си образование в Софийския университет „Климент Охридски”(1961 г.) калява перото си в консултантската и редакторска дейност в престижни национални литературни издания, за да сътвори - от 1963 и в годините - респектиращо по обем и сила на въздействието творчество, включващо 38 стихосбирки, сборници с разкази, очерци и есета; книга с епиграми, биографична проза, роман, драми, книга за деца, преводи и др., получавайки приживе признание и като един от най-издаваните на чужди езици български автори. За богатата си творческа дейност е удостоен с най-високите държавни отличия и звания, както и с редица престижни национални литературни награди.
Съпричастието му към „тематичнте кръгове” за родния град и край, за България и обичта към човека, бележи всички негови книги, отделни творби и личностни прояви, устремени със силата на духа да преодолее страданието и превратностите на съдбата. В неговите строфи почитателите му припознават порива на твореца да надмогне жизнения си опит, като основа на художественото - и да го изведе до лирични обобщения и внушения, значими за съвременниците и младите българи днес. Житейската му звезда угасва в София на 6 юни 1999 година…
Вълнуващата творческа вечер в родния Сливен, посветена на 85-тата годишнина от рождението на Дамян Дамянов, бе водена от актьора Даниел Цочев, при участие в програмата и на струнен квартет „VIVА” (гр. Бургас) и певицата Богомила Цекова. Тук бе представен и значим творчески факт: излезлият от печат в навечерието на събитието био-библиографски указател за автора, със съставители д-р Росица Петрова-Василева (директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”), Галя Чолакова и Росица Иванова.
На културното събитие последва и обявяване на резултатите от проведеното осмо издание на Националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов”, организиран от община Сливен и Издателска къща „Жажда”. Жури с председател съпругата на поета Надежда Захариева и творците Деньо Денев, Валентина Радинска и Тенко Тенев, д-р Р. Петрова и Желяз Кондев (стопанин на ИК „Жажда”), оцени изпратените за участие 45 произведения на автори от страната, (като дебютиращи с „първи книги” са 8 млади създатели на поезия.). Светла Гунчева бе определената от журито носителка на Националната награда за поезия „Д. Дамянов”- 2020 г., (включваща плакет, диплом и сума от 1200 лв.), връчена й от кмета на Сливен Стефан Радев. София Милева (Хасково) получи от ръцете на поетесата Надежда Захариева наградата „Дамян Дамянов” - 2020 г. „за дебют”.

Иванка Денева