ПРЕДСТАВЯТ „МОДЕЛИ НА СПОМЕНА ЗА ДЕТСТВОТО” ОТ ГАЛИНА ВЪЛЧЕВА-ДИМИТРОВА

На 2 октомври 2020 г. от 17.30 ч.
В КОНФЕРЕНТНАТА ЗАЛА НА РБ “ИВАН ВАЗОВ”, ПЛОВДИВ

в рамките на фестивала на книгата “Пловдив чете” -

“Модели на спомена за детството” - Галина Вълчева-Димитрова
Българската проза между 20-те и 80-те години на ХХ век

- мултимедия с тематични представяния
- представящи са проф. д.ф.н. Симеон Янев и проф. д-р Светлана Стойчева.

Книгата е посветена на съхраняване на паметта за изключителни хора. Виртуози на словото. Удивителни писатели и нежни родители. Родолюбци с памет за детето в себе си. Бунтари с мисия. Пазители на детската душа. Рицари на детството…

“Ран Босилек има прекрасна метафора за “детския остров”, като символ на виталния, божествен дух, живеещ в човешкото същество. Използвайки тази метафора, бих казала, че, след като пораснат, хората се отъждествяват с няколко типа възрастни. Първите са само гости на детския остров, те приличат на корабокрушенци и безпомощни пришълци. Тези робинзоновци имат нужда от един туземец Петкан, за да оцелеят, да омъдреят и да предадт собствения си опит на своя спасител. В други случаи зрелите хора пристигат на същия остров като надменни завоеватели, възползващи се от благата му, за да го напуснат отегчени, щом му се наситят. Те не се интересуват от душата на Петкан и така и не разбират какво са изгубили. Но има и трети вид възрастни, които помнят и искрено обичат този остров като „родина” на живота си.”

Галина Вълчева-Димитрова

Авторката изразява специални благодарности на големия български художник Никола Вичев, който е нарисувал картина специално за предната корица.

Книгата на Галя Димитрова е създадена с много труд и любов към майсторите на словото и към детските спомени - фундаментални моменти, определящи голяма част от бъдещия живот на зрелия човек.

Последната оценка е на нас - читателите!