ЗАГИНА ИЗВЕСТНИЯТ ПРАВОСЛАВЕН ПУБЛИЦИСТ АЛЕКСАНДЪР ШУМСКИ

На 16 септември 2020 г. трагично загина йереят Александър Шумски (Александр Шумский, Александр Владиславович Шумский), клирик в храма „Св. Николай Мирликийски в Хамовники (храм “Никола в Хамовники”), директор на Николо-Хамовническия учебен център, баща на осем деца.

Той е роден през 1954 г. в Москва. Завършва историческия факултет на Московския държавен педагогически институт „В. И. Ленин”. Работил е като учител по история. Кандидат на педагогическите науки.

Завършва Московската Духовна семинария. През 1993 г. е ръкоположен за дякон, а през 2005 г. - за свещеник. Преподавал е в Сретенската Духовна семинария.

Член е на Съюза на писателите на Русия. Лауреат на наградата “Имперска култура” на името на Едуард Володин, в раздела “Критика” за разпространяване на руското православно литературно слово. Автор на няколко стотин статии и очерци. Публикува във в. “Завтра”, списанията “Москва”, “Россия православная”, “Новая книга России”, в. “Десятина”, интернет-портала “Русская народная линия” и мн. др. През 2019 г. създава и ръководи редакцията на държавническия патриотичен сайт “Державный путь”.

Пада от скала в Крим, близо до Херсонес, където с близки е бил на поклонение на стъпката на св. апостол Андрей Първозвани.

Негови статии са публикувани в е-списание „Литературен свят”.

Поклон пред светлата му памет!