ДЖУЛИЕТО КИЕЗА: „НЯКОЙ НИ СТРОИ НОВ СВЯТ”

Последното интервю на Джулието Киеза

превод: Румен Воденичаров

- Г-н Киеза, какви са неизбежните последствия според Вас, които ще предизвика разразилата се криза с коронавируса? Преди няколко месеца с Вас говорихме за възможна глобална криза и за това, че най-богатите хора на планетата се подготвят за някакви трусове и силно разтревожени търсят спасителен ход, с който да я преживеят. От тази криза ли се страхуваха те? И не беше ли тя подготвена от тях самите?

- Аз не можах да предвидя точно тази криза, но бях сигурен,  че ще се случи нещо подобно и че светът го очакват дълбоки  сътресения.

Това вероятно е била същата мисъл, безпокоила американските милиардери, които са се страхували от тайнствената поява на някаква непозната за тях сила, на нещо значително по-силно от милиардите долари  в техните сейфове.

Те са били наясно, че богатството им няма да ги спаси, че парите не са абсолютна гаранция от всякакви беди и нещастия.

Мъчно е да се предскаже какво ще последва след кризата и какви промени ни очакват.

Едно е ясно за всеки - светът ще се промени. А за конкретни последствия е трудно да се говори, защото реална картина за случващото се сега няма никой.

Какво предизвика епидемията с коронавируса, беше ли той изкуствено създаден и дори преднамерено разпространен? Отговори няма, има само догадки и предположения.

Ние даже не знаем защо заразата с вируса протича така нееднакво и се разпространява неравномерно. В Италия той поразява хората в северната част: Милано, Ломбардия, Бергамо.

Никой не разбира и не може да обясни защо именно там. Непонятно е защо високата заразителност и смъртност е именно в Северна Италия, където цялата инфраструктура и медицинска помощ са развити по-добре от Южна и Централна Италия, а броят на жертвите е много голям.

Току-що видях числата - за един ден са починали 500 души. Никой не разбира и не може да обясни защо положението е такова и защо не може да се намали разпространението на инфекцията.

Опасения предизвикват и прогнозите, според които след като епидемията премине, ще последва втора вълна на епидемията, която ще продължи няколко месеца, вероятно през септември, октомври и ноември.

А това означава, че ситуацията ще стане непоносима.

И сега с проточилата се карантина, страховете от заболяване и отсъствието от работа влияят много негативно на хората.

Вече се забелязва ръст на психическите заболявания. Много хора лудват, съзнанието им ще продължи да се замъглява. Положението е трагично.

Не крия и открито изказвам своята гледна точка, а именно, че всичко на което сме свидетели се случва не случайно и не спонтанно.

Това не са събития, протекли от само себе си.

Обърнете внимание, че Бил Гейтс сега активно лансира идеята, че всички жители на света трябва да бъдат ваксинирани, защото в противен случай този вирус щял да се задържи няколко години, поне 2-3 години.

Тази негова идея за задължителна ваксинация и настойчивите изявления за това са много тревожна новина и заплашителен симптом.

Създава се впечатление, че съществуват хора, които притежават сериозна власт, имат цели да променят коренно живота на хората на планетата, тяхното поведение.

Започва да прилича на ситуация от страшните утопични фантазии в романите на Прево, Хъксли и Оруел и подобни на тях. Това е идеята за пълния, тотален контрол над Човечеството.

Някой започва да ни строи нов свят. Виждаме, че се предприема опит да се установи нова система - общинна.

Това ще бъде нова форма на глобализация, всички хора ще бъдат контролирани и държани така да се каже под похлупак, за свободни и самостоятелни действия.

А тези, които се опитат да избегнат контрола и отказват да участват в системата за всеобщо наблюдение, ще бъдат изолирани от останалите.

Те ще бъдат обявени за  маргинали, отстранени от обществото.

Вестниците вече пишат, че такава система трябва да се внедри и да се внуши на обществото, че ако човек  не е ваксиниран срещу коронавируса, става опасен за останалите.

Затова такъв човек няма да бъде приеман на работа, няма да може да пътува в обществения транспорт и дори няма да може да напуска дома си.

Плашещо е да се усеща, че някой е замислил да построи свят, в който няколко милиарда хора ще бъдат на практика затворници. Затворници!

Много хора основателно се тревожат и възниква психоза: „Какво ще стане с нас?”

При това едновременно с катастрофата с вируса, възниква и големият въпрос: „Как може целият свят (кризата обхвана повечето страни) да продължи да живее в ситуация, при  която 50-60 % от производствата на стоки са закрити?”

Хората няма къде да работят. Сега в Италия положението е точно такова. Но мисля, че и в Испания, Франция, и Съединените щати  и много други страни положението е подобно - огромно намаляване на производството.

В Италия след един месец 10 млн граждани няма да получат заплати. Откъде ще намерят средства за елементарно съществуване?

Вие попитахте какви са промените, които очакват света. Разбира се, че светът ще се променя. Въпросът е колко кардинално и колко дълбоки ще са тези промени.

И вторият не по-малко важен въпрос: „Ще последват ли социални трусове и колко сериозни ще са те?”

Защото, ако италианското правителство не намери спешно средства, не е ясно какво ще се случи на улиците на страната. Хората ще стачкуват. Милиони хора са лишени от доход. Абсолютно. Те нямат никакъв доход. Цялата туристическа индустрия в Италия е парализирана. Всички ресторанти и хотели са затворени. А 60 млн италианци са ангажирани по някакъв начин  в туристическия бизнес.

Това е направо безпрецедентна, катастрофална ситуация.

Ще изкажа личното си мнение. Убеден съм, че вирусната атака беше организирана и насочена срещу Китай.

И тази атака е част от хибридната война, за която сме говорили неведнъж.

Този свят, тези личности и общества, насочени срещу Китай, не се спират, не изоставят плановете си. Китай съществува и е силен. Русия съществува. Преди дни министърът на правосъдието на САЩ заяви: „Нашият враг е Китай!”

От това следва, че навлизаме във фаза на повишено международно напрежение.

Съвсем очевидно е, че съчетанието на финансова, социално-икономическа, енергийна и петролна кризи с коронавирусната пандемия може да доведе до рязко влошаване на отношенията между Китай и Съединените щати, между САЩ и Русия и т.н. между други страни. Противоречията нарастват.

Ситуацията днес е такава, че аз не само съм обезпокоен, но виждам и всички предпоставки за наближаване на една военно- епидемиологична и финансова война.

Значи разпределението на силите ще се променя.

Противостоящите страни много бързо ще сменят местата си и съотношението на силите ще стане друго.

И много вероятно е да станем свидетели на нова геометрична структура на световното противостоене.

Това не означава, обаче, че вървим към многополярен свят. Това означава, че светът отива към нова спирала на конфликти между държавите.

- Картината изглежда  трагична.

- Това е действително трагична картина, но аз говоря от състояние на самоизолация като един затворник, намирайки се в условия, за които до скоро никой не можеше да си помисли дори.

Такава подтискаща ситуация не можехме да си представим. А сега се намираме и ние, и цяла Европа в нея.

И никой не може да даде отговор на въпроса защо в Белорусия този вирус го няма, защо в Швеция и Нидерландия заразените са малко, защо в Русия не са много, а в Италия и Испания са много. И така нататък.

Ние не знаем какво се случва, изказват се разни версии, но общо консолидирано мнение липсва.

Чуват се мнения, които звучат екзотично, че ние вече до такава степен сме увредили природата и отношението на човека към околната среда е толкова варварско, че тази пандемия в известен смисъл е отговор на природата на нашето безумство.

Ако вирусът не е създаден изкуствено, което не трябва да се изключва, ако той не е замислена операция, то версията, че това е отговор на природата е също възможна.

Много хора са на мнение, че една от причините за толкова масово разпространение на вируса може би е внедряването на технологиите 5G.

Погледнете - гр.Ухан  е център за внедряване на технологии 5G в Китай. В Италия, в Милано и Бергамо, където се вихри инфекцията, е най-високо нивото на технологическата информационна структура, на електромагнитни полета…

Кой знае, дали това не са причините за всичко това.

Ние нямаме обяснение.

Живеем в ситуация на абсолютна неопределеност, което само по себе си е опасно, защото предизвиква у хората страх и чувство на неувереност.

——————————

в-к “Завтра”, 23.04.2020 г.