МЕЖДУНАРОДЕН ПОЕТИЧЕН ФОРУМ „ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА”

Международен поетичен форум „Прозорец към света” под мотото „Да си останем вкъщи”

На 4 април 2020 година от 18:00 часа хърватско време (българско време - 19:00 часа) се проведе международен поетичен форум „Прозорец към света” под мотото „Да си останем вкъщи”, в който взеха участие повече от 40 поети от над 10 държави, сред които Хърватия, Италия, България, Сърбия, Швейцария, Нидерландия, Полша, Македония, Германия, Словения, Украйна, Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания и други.

Тази международна проява бе организирана от председателя на Дружеството на хърватските писатели, известния хърватски поет Валерио Орлич, който е носител на редица национални и международни европейски награди, включително и на световния Омиров медал на Европейския съюз за литература от Брюксел, Белгия.

Неговото творчество отдавна е познато в България и е публикувано на страниците на сп. „Литературен свят” в превод на Ваня Ангелова и Наталия Недялкова. Той е автор на повече от 20 стихосбирки, съставител е на многобройни национални поетични сборници и на антологии с международно участие. Превеждан е на много езици.

Литературното четене се проведе онлайн. Поетите рецитираха стиховете си от своите домове. Те говориха за изпитанието, пред което в момента е поставен целият свят, отправяйки своите послания за мир и любов между хората на планетата, призовавайки всички да си останат вкъщи, за да бъде запазен човешкият живот. По този начин те показаха, че обществото може да продължи да се радва на културно общуване дори и по време на карантина и изолация.

В този форум със свои стихове се включиха и българските поети Ваня Ангелова, Божко Ангелов, Наталия Недялкова и Димана Иванова.

Поетите поздравиха всички хора по света, пожелавайки им здраве и благоденствие. Те обещаха в скоро време да организират още един такъв форум, а след като Ковид-19 напълно си отиде, да се видят на живо на голям международен поетичен и научен симпозиум.