ДИМИТЪР ЦАНОВ – „НЕ СЕГА”

НЕ СЕГА

Не сега. Когато си тръгна,
ще оставя всичко на бюрото
в домашния си, импровизиран кабинет:
химикалките, листата и другото,
трупано с времето.
Даже лъжичката от сладолед,
попаднала отнякъде, ще оставя.
……………..

Малки неща: кламери, габърчета,
недописани листчета,
гумички, умиращи хлебарки,
прах.
Не сега. Когато си замина,
ще ви оставя всичко дребно и мое.
Ще се ровите в него не повече от година
и в някакъв мой стих ще се втренчите:
ето го! Той е.

——————————

Книгата на плевенския поет Димитър Цанов “Не сега” (2020), събрала избрани стихове от него за периода от 1969 до 2016 година, се появява няколко години след като той напусна земния живот.
Сборникът “Не сега”, в който са събрани почти всички стихотворения на Димитър Цанов, излиза на бял свят благодарение на: семейството на поета -
съпругата му Любка и дъщерите Теодора и Биляна; книгоиздателство “Северно ехо”, Плевен; поетесата Весела Димова, по чиято инициатива бяха събрани част от средствата за печат; професор Георги Байчев и благодарение на всички онези обичащи поезията хора, които отделиха част от себе си, за да я има тази последна песен на прекрасния поет Димитър Цанов.
Поетът не се е надявал, че неговите стихове някога ще излязат в книга, но тази книга вече е налице. Тъжно е, че няма да я види, но той остава чрез нея при нас!
Димитър Цанов е роден в село Реселец, Плевенско. Завършил е специалност “Българска филология” във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Печатал е стихове в местния и централен печат. Негови творби са включени в литературни сборници и алманаси. Работил е като учител по литература, директор на основно училище, главен специалист в отдел “Просвета” - община Пордим и директор на специализираното училище-интернат в с. Згалево, Плевенско. Автор е на поетичните книги “Селска кръчма” (1991), “Доказателства за спомени” (2014) и “Не сега” (2020 г.). Умира на 3 февруари 2017 г. Член е на Дружеството на писателите в Плевен.
Димитър Цанов е и един от авторите на електронното литературно издание “Литературен свят”. Издателство “Северно ехо”, в лицето на неговите създатели Любомир Духлински и Татяна Любенова, изказват своята благодарност към главния редактор на електронното списание Георги Ангелов за публикуването на почти всички стихове от книгата на Димитър Цанов още преди тя да бъде реализирана като книжно тяло. Така тази прекрасна поезия стана достъпна за много хора, обичащи истинското поетично слово.
Издателство “Северно ехо” - Плевен ще представи посмъртната книга на Димитър Цанов - “Не сега”, през месец май 2020 г. в Плевен.

Татяна Любенова