БЪЛГАРИТЕ В АРЖЕНТИНА ВЕЧЕ СЪС СВОЯ ТЕЛЕВИЗИЯ

В чест на Националния ни празник, създадената от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина” интернет телевизия „Лос Булгарос ТВ” излъчи първата си емисия. Това не е единствената медия на българската организация от Буенос Айрес.

Създаденото от тях преди време интернет радио „Моята България”, с предаванията си за живописните наши традиции и обичаи, за многовековната ни история и с онлайн уроците по български език отдавна е завоювало своето достойно място в живота на диаспората.

Целта на новото информационно средство е по качествено различен начин, на съвсем друго равнище да продължи да осведомява сънародниците за всичко свързано с България, както и да отразява живота на българските общности.

Да популяризира и прославя родната култура и духовност във всичките им възможни аспекти, за да направи страната ни по-известна и уважавана в Латинска Америка.

И не на последно място - да спомага за единението на съотечествениците ни на този континент.

В първото предаване на интернет телевизия „Лос Булгарос ТВ”, освен представянето й на зрителите, беше излъчен документалния филм „Пътят към Свободата”.

Кинотворбата, дело на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина”, представя трудния и изстрадан път на нашия народ, довел до светлата дата 3 март 1878 година, след която България става свободна. Филмът е създаден през 2015 г. и до момента е показван в Колумбия, Уругвай и Аржентина.

Новата телевизия най-после стартира своята дейност. Самото име на прохождащата медия подсказва, че тя е телевизията на българите в Аржентина.

А идеята и мечтата на нейния екип е да я превърне в прозорец към света за нашите сънародници в онази част на света.

Аксиния Иванова
председател на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина”