ПАИСИЙ – СВИДЕТЕЛ В САН СТЕФАНО

Илия Пехливанов

ПАИСИЙ - СВИДЕТЕЛ В САН СТЕФАНО

Върху дипломатическата маса на преговорите в Сан Стефано, когато представители на Великите сили са обсъждали предстоящия мирен договор между Русия и Турция, попада и „История славяноболгарская” от Паисий Хилендарски.

Става дума за нейния препис, направен през 1784 г. от Дойно Граматик от Елена, в който е включена песен за победата на Хан Крум над византийския император Никифор Геник от хърватския поет А. Кашич-Миошич и старинни български гербове от „Стематографията” на Христофор Жефарович.

Нужно е било да се покаже нагледно, че България съществува като силна самостоятелна държава от векове и заслужава да бъде отново свободна и независима.

Отнася Пасиевата история в Сан Стефано Петър Димитров - преводачът на Дженюариъс Макгахан и Юджин Скайлър по време на тяхната анкета за турските зверства след Априлското въстание. Той е завършил през 1872 г. Робърт колеж в Цариград и 4 години е бил в него учител. Превежда на български език памфлета на Уйлям Гладстон „Уроци по клане”. След Освобождението изпълнява диломатически емисии в Лондон, Цариград, Санкт Петербург, Кайро.

Този факт извести в. „За буквите-О писменехь”, който помести в бр. 2 от декември 1979 г. писмо на доц. Стефан Рабов /Робовски/ - праправнук на Дойно Граматик и наследник на революционен род от Елена, преподавател във ВМЕИ „Ленин”.

——————————

СЮЛЕЙМАН ПАША НА СЪД

Скоро след Освободитeлната война генерал Сюлейман паша е изправен на съд с обвинение, че е провалил войната с Русия. Той е завършил право в Сорбоната и дори е бил известно време преподавател в нея.

Неговият адвокат прочел пред съдиите стихотворението на Иван Вазов „Опълченците на Шипка”: „Грабвайте телата!… Камъне и дърве литнаха завчас” и прочие.” „Можеш ли да победиш при това!” - възкликнал защитникът.

Сюлейман паша бил оправдан. Той бил изпратен в Румъния под охраната на един пленен руски прапоршчик. Това му било наказанието.

——————————

ТАНЦЪТ НА ФЕСОВЕТЕ

Старата столица Търново на няколко пъти е превземана от руските войски, сетне идват пак турците, за да се върнат отново русите. Търновци ту сваляли червените си фесове, ту отново ги слагали на главите си.

3 март 2013 г.