КОСТАДИН КОСТАДИНОВ – „ПЪТЕВОДИТЕЛ НА СТАРИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ”

Пътеводителят на старите български земи обхваща територии от седем балкански държави (Сърбия, Косово, Северна Македония, Албания, Гърция, Турция и Румъния), които традиционно са възприемани като български по население и език поне до средата на XX век. Поради тази причина от него отсъстват български паметници и забележителности от Влахия, Молдова, Трансилвания и Западните Балкани, които загубват своя български характер доста по-рано.

В пътеводителя се съдържа историческа справка за всеки обект, актуална информация за това къде точно се намира, как да се стигне до него, за състоянието на пътищата и за други интересни дестинации в близост. Тъй като много от старите български имена на села и градове са сменени, в него има карти, които показват едновременно и старите и новите им имена. Съдържа се още и информация за българите по тези краища - колко са, къде са концентрирани и какви местни организации имат. На повечето места, включени в пътеводителя, може да се говори само и единствено на български език - местното население или е българско, или разбира български. Частично изключение правят само обектите в Албания и Румъния.

Автор на книгата е д-р Костадин Костадинов - председател на „Възраждане”. Неговото родолюбие и мечта да види българските земи отново обединени го мотивират да застане зад този сериозен труд, единствен по рода си в България. „Възраждане” днес е единствената политическа сила в България, която не е контролирана от задкулисие. Тя представлява обединение на хора от каузата за опазването на българската национална идентичност - българи, чиято цел е свобода, независимост, суверенитет на страната и просперитет на народа ни.

Книгата може да бъде поръчана от уеб сайта на Фондация Въздигане
-> https://vazdigane.bg/Product/Details/23