ИЗДАТЕЛСТВО „БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛ” ГОСТУВА В ПЛОВДИВ

На 23 февруари 2020 г. в салона на читалище „Христо Ботев” за втори пореден път гостува издателство „Български писател” - София. Срещата се състоя в рамките на 16-тото издание на фестивала на изкуствата СЦЕНА ПАЛИТРА СЛОВО с любезното съдействие на Фондация „Мария и Павел Калпакчиеви”. Организаторите благодариха на домакините и на електронното списание „Литературен свят”, което не само редовно отразява събитията в писателската гилдия, но и в продължение на вече много години предоставя точна и подробна информация за българските автори и за съвременните литературни процеси и по този начин подпомага общуването между творците.
Красимир Воскресенски, председател на читалище „Христо Ботев” - Пловдив и директор на малък театър Пловдив поздрави публиката и участниците в срещата. Директорът на Издателство „Български писател” и председател на СБП Боян Ангелов разказа за дейността на издателството, за трудния му път през годините досега.

В рамките на представянето се състоя литературно четене на писатели, издали книги в издателство „Български писател”, и на новоприети членове на Съюза на българските писатели. Обединени от почит към изящната словесност, в залата присъстваха много членове на Дружеството на пловдивските писатели и граждани на Пловдив. Със свои творби в четенето участваха Петър Анастасов, Боян Ангелов, Димитър Христов, Мария Николова, Стоянка Боянова, Спаска Попова, Минко Танев, Славка Зашева, Васил Венински, Асен Димитров - Феликс и Денчо Владимиров.

Срещата завърши с коктейл.

= = = = =

Няколко думи за фондация „Мария и Павел Капакчиеви”. Тази фондация е създадена през 2009 г. от наследниците на фамилия Калпакчиеви. Братята Йордан и Павел Калпакчиеви идват в Пловдив от Етрополе и на 15 март 1896 г. откриват тухларна фабрика в квартал „Въстанически”. Те са изучили тухларския занаят в софийската фабрика „Работник”, разказват архивите. Дейността им в Пловдив е успешна. Фабрикантите се грижели за производството и за работниците, като откриват първата работническа болница с амбулатория през ноември 1913 г. В нея лечението е напълно безплатно. Нещо повече - за работниците и децата им се построяват общежития, работнически стол и баня, а за малчуганите работи детски приют. През 1932 г. фабриката подпомага пожарната служба в Пловдив - „подарили им 2000 тухли, с които да се поправи оградата на пожарната команда”, четем в старите вестници. Работата върви на пълни обороти - през 1947 г. работниците обещават да произведат 2 милиона тухли и 250 000 керемиди свръх плана. Година по-късно тухларната фабрика на Павел Д. Калпакчиев е национализирана.

Елена Диварова