КНИГА С НОВИ ЗНАНИЯ И ПОЗНАНИЯ ЗА МОРЕТО

Нейната премиера бе всъщност 299-а в литературния салон „Вечери на кръста” при Народно читалище „Пенчо Славейков-1921″. Това обяви Виктория Катранова, приветствайки нейния автор Георги Н. Николов и присъстващите - негови приятели и почитатели. Литературната критичка Благовеста Касабова говори обстойно за най-новата книга „Българското море в сърцето на времето” на фона на досегашното му талантливо творчество. Тя отбеляза, че гостът тази вечер е един от най-активните литературни историци и критици, които следи отблизо развитието на националната ни литература. И едновременно с това е сред изявените автори на свои книги, посветени на съвременни литературни произведения и на техните автори. Сред тематичните му предпочитания е и темата за морето, която е основа на премиерната му книга „Българското море в сърцето на времето”. Тя е разработена в духа на традицията, но и снови открития на факти, събития и имена чрез професионална изследователска работа и убедително литературно слово. Силно впечатление прави неговият преглед на пътеписите, свързани с морето и крайморието през Възраждането.
За качествата на новата книга на Георги Н. Николов говори и нейният редактор проф. Златимир Коларов. Той сподели впечатлението си, че авторът е проучил подробно огромен брой литературни административни документи, домогвайки се до голям брой оригинални, автентични и самобитни източници, за да напише така достоверно своята изключително интересна книга.
Категорични бяха думите на издателя на „Българското море в центъра на времето” Бойко Беленски, че за художествените и фактологически достойнства на книгата говори фактът, че тя е спечелила конкурс за най-добър ръкопис на Министерството на културата, с чиято финансова подкрепа книгата излиза от печат.
Интерес предизвика аналитичният отзив за нея на поета Петър Андасаров „Изворна книга за българското море”, който публикуваме отделно.