ЛЮДМИЛА АНДРОВСКА – „МАРИЯ ТЕРТЕР – ЦАРИЦАТА”

Новият роман на Людмила Андровска „Мария Тертер - царицата”, носи по редовете си редица достойнства. Той възражда, върху плодната почва на историческата достоверност, нашата национална героика върху отдавна отминали вече векове.
С ярки букви върху моралната скала на ценностите отбелязва кое е значимо в живота на хората и кое - делнично мимолетно. От фактологията за малко известна личност извежда онези достойнства, които трябва да притежават родените водачи, за да бъдат запомнени и уважавани и останат запечатани с добро в аналите на времето. А най-вече: че народът и родината са над всичко и още повече - над всякакви титли и земни блага.
Книгата сякаш се отнася и за нашето съвремие, изтъкано от противоречия, политическо дребнотемие, демагогия и чуждопоклонство. Бих я оприличил на ручей, от който струи жива вода. Не се съмнявам още, че ще бъде високо оценена от читателите и ще се нареди сред най-стойностните заглавия на историческата ни проза. Ще нарека романа „бяла лястовица” в общия процес на българското книгоиздаване, дай Боже, към нея да се присъединят и други…

Георги Н. Николов


Людмила Андровска „Мария Тертер - царицата”, изд. къща „Знаци”, Бургас, 2020 г.