СЛИВЕНЦИ ПОЧЕТОХА 142-ТА ГОДИШНИНА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА ОТ ОСМАНСКО ИГО

Навършилите се 142 г. от освобождението на Сливен бяха отбелязани - в съответствие с изградената традиция във „воеводското селище” - с поредица инициативи на признателност към участниците в знаменателното събитие от 1878 г.
Паметта за руските войни, влезли на 17 януари същата година с формированията си , бе възкресена с ритуал-поклонение на едноименния площад в сакралния за сливенци квартал „Клуцохор” - в присъствието на: кмета Стефан Радев, Н. В. Преосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, председателя на Общинския съвет Димитър Митев и областния управител на област Сливен Чавдар Божурски, директора на ОДМВР, старши комисар Димитър Величков, полковник Л. Вачев и др. Да се поклонят дойдоха общински съветници, зам. кметът на община Сливен по образование, култура и вероизповедания Пепа Чиликова, ръководители на училища и културни институти, представители на обществени, родолюбиви и политически организации, граждани.
Емоционалното слово на кмета Стефан Радев докосна сърцата и родолюбивото чувство у присъстващите, събуждащо устрема за съзидание у жителите на града - с приноси-начала в духовната и стопанската история на България: „Днешният ден е един от преломните моменти за града под Сините камъни. Точно преди 142 години Сливен е освободен от гнета на робството и гледа с надежда и вълнение към героично извоюваната си свобода и утвърждаване на националната си идентичност. Тук, на това място, е сложен краят на страдания, нанесени на народа ни и е поставено начало на нов живот”, подчерта сливенският градоначалник - с отпратка и към бъдещото развитие на града след Освобождението.
Един ракурс към събитията от 17 януари 1878 година:
Историческите хроники връщат паметта за радостта на съгражданите ни на този ден от освободителните действия на влезлите руски формирования, сбъднали възжелания миг за изстрадалото население - след опожаряването на града и репресии на поборници и водачи. Войните от 26-тия Казашки полк (1877 г.) на барон Корф, бойците от Левия страничен отряд на генерал Е. Делингхаузен, преминали заснежените проходи Твърдишки и Демиркапия, са вписалите имената си сред личностите, чийто подвиг разтуптява сърцата на съвременните българи. Сред тях се нареждат и завършилите освободителните военни действия на 16 и 17 януари 1878 г. (4 и 5 януари, стар стил) войни от: Втора дивизия (13-ти драгунски полк на Военния орден), командвани от майор Л. Кардашевски, както и сражяващите се в 26-ти Донски полк под водачеството на полковник Н. Бакланов и особено - към заслугите на основните освободителни части под командването на генерал А. Беляев (Петрозаводски полк.).
Преди 142 години, на 4 януари 1878 г., историята отвежда към вълненията на сливенци, дейността на Временната управа (с управител митрополит Серафим) по подготовка на посрещането и нетленните думи на полуслепия народен поет Добри Чинтулов към освободителните части: „ …Пристъпете със смели стъпки в нашия град. Неговото население, изморено от тежките страдания, със сълзи на очи ви очаква, с разтворени обятия. Утешете го със своето присъствие. Излекувайте неговите свежи и още димящи рани с целителния балсам на разумната свобода и правосъдие”. Известно е, че поради здравословни причини и от скромност, престарелият поет отказва да приеме пост в управата, изричайки паметни думи: „ Доста съм работил. Сега ще постоя отстрани, ще погледам с голяма радост в душата си как младите идеално ще послужат на Отечеството си!”
Възпоменанието се осъществява чрез усилията на община Сливен, Светата Сливенска митрополия и Военно формирование 22-220. Почетен караул и залп в прослава на освободителното дело „дадоха” членовете на Регионален клуб „Хаджи Димитър” към Национално дружество „Традиция”. Хорът при Руското дружество „Отчий дом” и Българо-руският пенсионерски клуб „Славяне” също взеха участие във възпоменателното събитие.
В ритуала-поклонение - с поднасяне на венци и цветя пред подвига на войните и осъществените от сливенски свещеници заупокойна молитва и благодарствен молебен, сведоха чела Н. В. Преосвещенство, митрополит Йоаникий, ръководителите на града и областта и съвременниците - граждани и гости на Сливен. От името на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева бяха поднесени венци, както и от евродепутата Асим Адемов и от народния представител Мария Белова. По традиция, и бюст-паметникът на ген. Михаил Дмитриевич Скобелев бе обкичен с цветя.

Иванка Денева