КЛИМАТИЧНИ СПЕКУЛАЦИИ

Румен Воденичаров

Ако тръбата свири фалшив сигнал,
кой ще започне да се готви за сражение?
Св. Апостол Павел

Човечеството има изключителната привилегия да обитава комфортно планетата Земя само в едни тесни интервали на температура ( от -20 до +40 оС), относителна влажност (от 30 до 80 %) и съдържание на кислород (около 20%).

Към границите на тези интервали хората изпадат в паника. Урагани, пожари, изригване на вулкани, цунами, наводнения, свлачища, топене на ледници - всичко сякаш предвещава апокалипсис.

В Австралия през 2019 г. от продължителната суша влажността падна до 10%. Пожарите унищожиха огромни площи. Подобни бяха бедствията в Сибир и Амазонка.

А достатъчно е концентрацията на кислорода (О2) да се повиши до 25% за да станем безсилни срещу огнената стихия.

От друга страна, ако концентрацията на въглероден диоксид (ВД) се понижи под 0.015% (150 ppm) ще се преустанови фотосинтезата, включваща въглерода от атмосферата в биомаса.

Ако пък  „топлофикацията” на Европа - течението Гълфстрийм, еквивалентно на 1000 АЕЦ, промени пътя си, Северният Атлантик ще започне да замръзва и ще се появят нови „климатични”, европейски бежанци на изток.

След известен спад зелените движения отново се активизираха. Зачестилите природни бедствия наляха вода в мелницата на алармистите за „глобално затопляне”.

Тя стана нещо като нова религия и като всяка религия често пренебрегва очевидни факти, защото не подлежи на обсъждане.

А климатът се оказва, че зависи от толкова много фактори (интердисциплинарна наука), че единствената му норма е неговата промяна.

Появиха се и спекуланти, на които им замириса на големи пари и които почувстваха, че с непрестанно изказване на полуистини могат да принудят правителствата на много страни да ограничат емисиите на т.н. парникови газове(ПГ) т.е. да забавят индустриалното си развитие с енергия от  изкопаеми горива.

Някои от тях като бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор и откривателите на озоновата дупка Шанклин, Фармен и Гарденер, както и по-късно Малина и Роуланд получиха Нобелови награди за мир и по химия (1974).

Ал Гор твърдеше, че в 2015 г. до Северния полюс ще плаваме  с лодки, че към 2035 г.  хималайските ледници ще изчезнат и че озоновата дупка може да се използва като климатично оръжие.

Въглеродният диоксид беше обявен за опасен замърсител, благодарение на който ще нарастват  глобалното затопляне и смъртността на хората по земното кълбо. Именно по настояване на Ал Гор беше учредена една многолюдна комисия към ООН (195 члена), наречена Междуправителствена комисия за промените в климата (IPCC), в която учените са малцинство, затова пък лобистите изглежда са достатъчно.

Тя изготвя вече пети доклад (2014 г.), в който предвещава глобално затопляне над 2оС , повишаване на океанското ниво и заливане  на мегаполисите.

За щастие прокобите на IPCC се оказват силно преувеличени.

Затопляне се наблюдава  в Северното полукълбо, популацията на белите мечки противно на очакванията  се увеличава, но… ледената покривка на Антарктида е нараснала с 30% през последните десетилетия.

А в резултат на увеличената концентрация на ВД във атмосферата(0.041%) добивите в земеделието и биомасата в горите и океаните също растат.

Обективно погледнато „глобалното затопляне” е по-скоро полезно за увеличаващото се население на Земята.

Изглежда тези неоспорими факти накараха IPCC (Intergovermental Panel of Climate Change) да предложи промяна на термина и да се говори за „климатични промени” вм. за „глобално затопляне”.

Учените престанаха да мълчат за измисления 97%-ен консенсус по време на Парижката конференция по климата (2014 г.) и 500 от тях подписаха декларация „NO EMERGENCY” до Конференцията  по климатичните промени през септември 2019 г., с която се опитаха да успокоят правителствата, че опасност за човечеството от увеличаване на концентрацията на ВД не съществува.

ВД е само един от факторите ( и то не най-важният) за изменението на световния климат.

Консенсус има само за това, че човешката дейност може да въздейства само върху локалния климат и примери за това са отслабването на Гълфстрийм след „почистването” от ВР на разлива от петрола в Мексиканския залив, както и  мъглите  от „фините прахови частици” както срамежливо наричат дима от комините на бедните в Софийското поле.

Все  повече учени са на мнение, че „глобалното затопляне” е станало индустрия за правене на пари, власт и влияние от зелените движения.

Но „нобелистите” в IPCC, за разлика от „озоновите” нобелисти не мирясват и продължават да събират подписи под Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Необходими са много пари! Да припомним, че преди да стане  „климатолог” Ал Гор беше милионер, а сега е вече милиардер.

Корелация между увеличената концентрация на ВД и температурата на тропосферата е спекулация, която винаги може да бъде направена без да бъде оспорвана.

Същата зависимост биха имали графиките на увеличената консумация на бира в България и съдържанието на ВД във въздуха през последните 20 години.

Климатичните „вещици” Урсула и Катрин обаче са безмилостни. На 29.11.2019 г. те прокараха Резолюция на ЕП: „ За извънредното състояние  в областта на климата и околната среда в Европа и на планетата”, а сега готвят и съответния закон, с който членовете на ЕС ще трябва да събират климатичен фонд от 100 млрд евро/год.

Със средствата от този фонд  правителствата ще трябва да борят климатичните промени като закрият своите „мръсни” производства.

На България, за да закрие трите си въглищни централи, възнамеряват да отпуснат „внушителната” сума от 6 млрд долара т.е. сума равна само на заплатите на 30 000 служители в Мариците за следващите 20 години (?!).

И за да бъдат по-убедителни „вещиците” сравняват по грандиозност европейския проект „зелена сделка”(green deal) с програмата „Аполо” за изпращане на човек на Луната.

Звучи добре, но съмненията. че Човек е стъпвал на Луната са много силни. Явно алармистите се надяват, че след като една опашата лъжа шества вече 50 години по света, то всички по- малки лъжи ще минават по-лесно.

Такъв беше поводът за войната в Ирак с лъжата на ген. Колин Пауел за БОВ, така стана с фреоните и озоновата дупка, с официалната версия за  разрушаването на двата небостъргача на Световния икономически център в Ню Йорк на 11.09, с квотите за емисиите на ВД след договора в Киото и много други по-дребни лъжи.

Една от тях е  тиражираната тези дни лъжа от Соломон Паси и Елена Поптодорова , че терористичния акт в Сарафово е дело на  убитият ген. Касем Солеймани, която бившият президент Плевнелиев категорично опроверга.

По този повод бившият шеф на израелската спецслужба „Натив” Яков Кедми (Казаков) казва: „Американците лъжат нагло и въвличат целия свят и страната си във войни. Така е било по време на цялата история на САЩ… Към американците трябва да се отнасяме с повишено внимание и недоверие… Най-малко на Иран е необходим конфликт в Персийския залив…”

Странно! Когато фреоните бяха обвинени, че разрушават озоновия слой, всички правителства склониха да ги заменят с „безвредни” хладилни агенти , които не съдържат хлор и флуор.

Русия загуби 100 млрд, а хладилните и козметични фирми в САЩ - 200 млрд долара. Спечели само монополистът „Дюпон”.

Сега, след приемане на Резолюцията на ЕП за климата, призоваваща страните членки с радикални мерки  до 2050 г. да достигнат нулеви емисии на ВД т.е. да не добиват изкопаеми горива и да не използват ДВГ, не се забелязва надежда за глобален консенсус.

В ЕС категорично против Парижкото споразумение е Полша, която получи 10 годишна отсрочка, надявайки се дотогава алармистите за глобално затопляне да бъдат разобличени.

Най-показателен е примерът с Австралия, която остава най-големият износител на висококачествени въглища (вкл. коксуващи се) в света.

Тези дни там беше открита най-голямата нова каменовъглена мина, която ще работи изцяло за износ в Индия (60 млн т/год). Разрешение чакат още 6 големи мини за въглища. 85% от електричеството на Австралия се добива от ТЕЦ-ове. Заплатите на работниците в този печеливш отрасъл са от порядъка на 100 000 австралийски долара/годишно.

Даже най-старата централа на лигнитни въглища (от 1964 г.) в щата Виктория, бълваща дим от 8 комина като на нашите ТЕЦ в Раднево, е получила разрешение да работи до 2030 г. И после…. ще го продължат до 2040 г.

Така се съхранява „златната кокошка” на Австралия.

В момента бушуват пожари, но споровете със зелените грантаджии и твърдата позиция на правителството на Скот Морисън за запазване на въгледобива се подкрепят от мнозинството австралийци, заселили се в този континент на края на света  именно заради полезните изкопаеми.

Но политиците им знаят, присъедини ли се Австралия безропотно към Парижкото споразумение, Русия веднага ще заеме нейния дял в металургията на азиатските тигри Китай, Индия, Япония и Южна Корея.

Ето защо всички големи държави с огромни емисии на парникови газове отговарят енигматично: „Не трябва да се разчита вечно на изкопаемите горива. Но ще е нужен  по-дълъг преходен период. Ще видим.”

Става ясно, че от актуализиране на Парижкото споразумение от 2015 г. няма да има измерим глобален ефект.

По-бедните европейски страни (Унгария, Чехия), загубили вече от търговията с квоти по пилотния проект, наречен Киотски протокол за климата, искат да развиват атомна енергетика и да заменят, доколкото е възможно, въглищата с природен газ, който отделя 1/3 по-малко ВД.

Но суровината за АЕЦ също е ограничена, а САЩ правят всичко възможно да осуетят производството на електроенергия с руски природен газ и са готови да предложат замяната му с втечнен ПГ и шистов газ.

Но операциите по получаване, втечняване, транспорт, прехвърляне в резервоари и изпаряване възлизат на 210 дол/1000 куб.м., а цената на природния газ на европейските борси е 170 .

Трябва да си голям почитател на САЩ, за да купуваш техния по-скъп газ, или известно време световният полицай да е съгласен да търгува без печалба. Но последното е социализъм, а не капитализъм и затова априори е изключено.

Идват тежки години за тези страни, които се присъединят към „зелената сделка” на „климатичните вещици” за неутрална от парникови газове (ПГ) икономика.

Климатичният фонд на Европейския съюз ще бъде 100 млрд евро/год, но за преминаване към нулеви емисии на ПГ ще са необходими 260 млрд евро/год.

Откъде ще се вземе разликата? Вноската на България за изминалия седемгодишен период беше 480 млн/год, но за следващия (2021-2027 г.) ще трябва да нарасне двойно.

Това означава край не само на парите за къщите за гости и екопътеки, на субсидиите(по 50 евро/дек) за богаташите-арендатори, произвеждащи суровини като пшеница, слънчоглед и рапица, но и за всякакво развитие на тежка химическа и металургична промишленост.

Като гледам физиономиите на дамите-министри в кабинета Борисов-3, не е трудно да се предвидят бъдещите скандали и оставки.

Защото на министър Нено Димов прокуратурата повдига обвинение за умишлена безстопанственост и загуба на държавата от 11 млн лева.

А само от спирането на проекта Южен поток България ще губи по 400 млн/годишно (Владимир Путин).

Завършвам с въпрос с понижена трудност: „Кой от двамата министри е по-безотговорен - този на екологията или неговият началник?”