ОТЧЕТНО-ИЗБОРНО СЪБРАНИЕ НА ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Дълги години дейността на Дружеството на писателите във Велико Търново, бе занемарена, особено след смъртта на тогавашния му председател, проф. Георги Данчев. Сега обаче то е с нов председател. На свое заседание на 10 януари 2020 г. бе приета оставката на досегашния председател Иван Габеров и единодушно беше избрана Ружа Велчева.

Набелязани бяха редица предстоящи задачи, както организационни, така и от духовно естество. Неговото ръководство ще търси среща с общинските власти по идеята за учредяване на месечен литературен вестник в града, както и за национална литературна награда за поезия на името на Радко Радков.

Не на последно място е организацията на първата по рода си в България среща на писатели от българската диаспора по света. Срещата ще бъде тридневна, през юли, във Велико Търново. Срещата ще премине под егидата на Съюза на българските писатели и ще бъде подкрепена от Община Велико Търново.

Сред другите задачи на дружеството стои работата със студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, които имат изявени литературни наклонности, а също и за привличането на млади автори за кандидатстване за членство в СБП.
———————————————————————————————
Ружа Велчева е родена в гр. Павликени, но от 1956 г. живее във Велико Търново. Тя е инженер по професия и поет по дух. Автор на 16 книги - поезия и проза, някои от тях -билингва и трилигнва - сама превежда стиховете си на английски и испански. Има и една детска книжка, илюстрирана от нейната внучка Рая. Член на СБП и на Световната организация Poetas Del Mundo.

Георги Н. Николов