ПИСМО ОТ ТРЕТИ ОТРЯД

Христо Рудински

Писмото дойде в обикновен плик с някакъв странен щемпъл “Проверено”. А отдолу под името на подателя адреса на затвора и “Трети отряд”. Беше от съвсем млад човек, попаднал зад решетките току-що навършил пълнолетие заради някаква зловеща история. И сега, като работили на обекта на големия металургичен завод, видял любовта си. Момичето на крана. В синя забрадка. Кога и как са се срещнали не ставаше ясно. Шофьорът на един самосвал се смилил и откарал момъка до крана, а когато майорът разбрал, не го наказал, а на думите му, че обича това момиче, отговорил:

- Вие само за жени мислите.

В писмото имаше цитати за любовта. Ставаше ясно, че нейните родители го харесват, а неговите - момичето. Искат да се женят, но как - до края на присъдата има още почти четири години.

Заминах кореспондент на вестника в един окръг. И вече бях забравил тази история, когато в един брой прочетох заглавие с едри букви “Глас в защита на любовта”. Павката и Велко разказваха как тръгнали по следите на писмото. И успели да изискат помилване. На сватбата в подбалканското градче редакцията подарила на щастливата

двойка хладилник, от окръга - автоматична пералня, строителната организация на момичето ги обзавело с мебели.

… Набързо ме върнаха в редакцията. Изпратиха Павката на моето място, Велко - в съседната област.

За наказание. Направили вестника за смях. Защото дошло ново писмо. Този път от кранистката. Той /младоженецът/ не се прибирал по цели нощи. Продал хладилника и пералнята. Сам й разказал, че тя била единственият начин да се освободи от затвора.

Моите колеги бяха си свършили работата след второто писмо. Направили експертиза. Намерили тетрадките на злосторника от ХІ клас. Установили, че няма изискан стил, както в злополучното писмо. Цялата игра разработили старите затворници с по-големи присъди.

Подхвърлили му идеята за кранистката. Всеки предлагал как да звучи писмото. Карали го да преписва текста много пъти. На Осми март сигнализирали да й подари стихосбирка с любовна лирика. И рози. Да накара родителите си да й пишат. Да идат на гости нейните майка и баща.

Цялата операция протекла успешно.

Павката и Велко написали нов текст. Озаглавили го “Измамни гласове”. Но ръководството реши да не се печата.

Щели сме да се изложим пред читателите.