ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА ЕДИН ПОЗАБРАВЕН ЖАНР

Премиера на книгата „Защото съм такъв” в читалище „Пенчо П. Славейков”

Да, вече може да се каже, че жанрът истински възкръсва след излезлите литературни анкети на водещи критици и публицисти с изтъкнати писатели и поети от миналото и от по-ново време.

Съвсем скоро издателство „Захарий Стоянов” пусна от печат книгата „Защото съм такъв” - литературната анкета на известният журналист и публицист Тодор Коруев с Петър Андасаров.

В навечерието на коледните и новогодишните празници (2019) тя бе представена в Литературния слон „Вечери на кръста” на Народно читалище „Пенчо П. Славейков 1921″.

Водещата на всички премиери и литературни празници Виктория Катранова отбеляза, че това е 295-ата творческа вечер на емблематичния салон и запозна присъстващите с поредните му гости.

За тяхната съвместна книга „Защото съм такъв” говори литературната критичка Благовеста Касабова, която я определи като една от най-добрите в този жанр през последните години.

И сподели, че успехът се дължи на талантливия тандем автори - водещият на анкетата и анкетирания. Тя проследи композиционното изграждане на книгата чрез факти и събития, чрез биографични и творчески епизоди и най-вече чрез литературните произведения, които оформят творческата физиономия на Петър Андасаров.

И тук именно е майсторството на Тодор Коруев, който сподели, че тази е най-добрата между досегашните му литературни анкети.

Особено внимание Благовеста Касабова обърна на успешното проследяване развитието на твореца чрез многото и умните въпроси, надзъртайки и въвеждайки читателя в неговата творческа лаборатория.

„Така пространно и точно е успял Тодор Коруев да разгадае Петър като творец и човек, сякаш го е прекарал през скенер. Освен това Тодор Коруев е успял да ни въведе не само за живота и препятствията по пътя на Андасаров, когато се е развивал като творец, но е успял да го накара да говори за творческите си и житейски пътища, за позициите, които е запазил и до ден днешен”, сподели Благовеста Касабов.

И още: „Разкрива ни истинският творец, неговата душевност, живота му, неговите идеи. Затова е толкова сполучлива и толкова четивна тази книга”, каза в заключение Благовеста Касабова.

А авторът на книгата Коруев каза, че ако тя има този успех се дължи на това, че двамата се познават много отдавна, работили са на сродни места в различни вестници, имат една и съща рождена планина и почти еднаква творческа съдба.

Анкетираният Петър Андасаров призна с ръка на сърце, че дължи книгата и нейната стойностна цена на майсторлъка, проявен и в нея от блестящия журналист и публицист Тодор Коруев.

Той сподели, че всъщност чрез своите многобройни и същностни въпроси и интересната им композиция е постигнал своеобразно документално повествование. За мен това е особен вид роман за моя животи и за творчеството ми.

След това Петър Андасаров прочете кратки епизоди от „Защото съм такъв с песента”.

За творческата атмосфера допринесе и присъствието на българския Франк Синатра - изпълнителя и композитора маестро Васил Петров.

Вечерта завърши с песента „Музика в бяло”, която той е създал по едноименното стихотворение от Петър Андасаров с посвещение на големия музикант и негов приятел Васил Петров.