ОБЗОР НА ЛИТЕРАТУРНАТА ПРОДУКЦИЯ ЗА 2018 – 2019 ГОДИНА

Татяна Любенова

През 2018 година плевенските автори са издали десет книги в различни жанрове на литературата. Реализираните книги за 2018 г. от началото на годината бяха: “Духовни вселени” на Лалка Павлова; “Времето по Вивалди” на Елена Вълкова; “Стихотворения 5″ на Илко Иларионов; “Цветя в стъпките ми” на Ема Пенчева; “Откровения върху библейското Откровение” на Мариана Еклесия; “Едно невероятно приключение в Космоса” на Евгения Вътева. Ще ви представим останалите книги, излезли до края на 2018 година и през първата половина ва 2019-та.

ЛИТЕРАТУРНА ПРОДУКЦИЯ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА

“ИЗВЪРВЯН ПЪТ” НА ГЕОРГИ СТОЙКОВ

Книгата на големия плевенски разказвач Георги Стойков излиза година след като се разделихме с него. Но доайенът на плевенското литературно дружество и на плевенския литературен живот остава сред нас със словото си. “Извървян път” е книга, която съхранява памет за изтеклото време. Тя има няколко раздела: “Гласовете”; “Интервюта, изказвания, размисли”; “Семеен албум”; “Думи, които стоплят душата”; “Отзиви за книги и литературни творби”. Словото на Георги Стойков ни прави съпричастни не само със спомените за неговите близки хора и живот. То ни среща с интересни литературни творци, с които авторът е имал близки отношения и отваря нови територии за мисълта ни.

СПАСКА ГАЦЕВА И “ТИШИНАТА В МЕН”

Избрана поезия на Спаска Гацева ни предлага издателство “Атеа”. Книгата е финансирана със средствата от наградата за поезия, присъдена на Спаска Гацева от Община Плевен през миналата година, по повод 24-ти май. Книгата съдържа над 60 стихотворения, поезия, която характеризира творческия портрет на Спаска Гацева, нейните поетични инвенции и философия за живота.

“ПУРПУР И ПЕПЕЛ” НА ХРИСТИНА КОМАРЕВСКА

„Пурпур и пепел” е десетата книга на Христина Комаревска. Реализирана в обичайния за поетесата формат, тази стихосбирка ни показва в един нов ракурс поетичната й физиономия. Стихивете й звучат вече не чак толкова предизвикателно, в тях са вложени повече мъдрост, философски размисъл за жизнените ни пътища, усещане за светлото и тъмното в живота. Разбира се, Христина си остава все така непримирима към пороците на времето и това се усеща най-силно в сатиричните й стихотворения, но като цяло новата й книга е едно пътуване в света на себепознанието.

ВАНА НИКОЛОВА ИЗДАДЕ “НА ЧОВЕКЪТ ДО МЕН”

Девет книги за деца и четири за възрастни е издала досега Вана Николова. Новата й книга с лирика е посветена на съпруга й Драган, с когото живее щастливо близо шест десетилетия. 170 страници с поетични откровения, изпълнени с човешка топлота и признателност, с благодарност към човека, подкрепящ те в трудния житейски път, с когото си споделил и хубавото, и лошото в пътуването през Времето. Това е една много лична книга, която ни докосва с емоционалния си заряд.

“НАПИСАНО НА КИРИЛИЦА” ОТ ТАТЯНА ЛЮБЕНОВА

Публицистично-документалната книга на Татяна Любенова “Написано на кирилица” е реализирана от плевенското издателство “Северно ехо” и е посветена на 40-та годишнина от създаването на Дружеството на писателите в Плевен. Книгата съдържа литературни рецензии, интервюта, обзори, хроники, репортажи от периода 1999 - 2017 година и по същество е една малка история за дейността на писателското сдружение през това време. Всички публикации са датирани и в това си качество изданието може да бъде полезно при едно по-широко изследване на литературния живот в Плевен.

ЛИТЕРАТУРНА ПРОДУКЦИЯ ПРЕЗ 2019 ГОДИНА

“ПОЕЗИЯТА КАТО СВИДЕТЕЛ НА ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ

Почетният член на плевенското писателско сдружение и един от неговите първосъздатели, големият български поет Георги Константинов издаде поредната си необикновена книга - “Поезията като свидетел”. Тя съдържа есета и стихове. Поетът ни прави свидетели на драматичната съдба на българската книга и възкръсването й през Възраждането; среща ни с изключителни личности от нашата история и съвремие; от нея научаваме малко известни факти за събитията при Плевен и Шипка, вписани в редица незабравими поетични творби. В книгата ще прочетем и стихове от самия Георги Константинов. Тя е реализирана в издателство „Хайни”, 2019 г.

РАЗСИПАНИТЕ МЪЛЧАНИЯ НА ГЮЛШЕН АЛИЕВА

С още една лирична книга ни зарадва поетесата Гюлшен Алиева. “Разсипани мълчания” е дело на издателство “Фабер”-Велико Търново. Дълбоко емоционална, самобитна, необичайно метафорична е поезията на Гюлшен. Повече от 60 стихотворения, разпределени в няколко цикъла, които също звучат метафорично: “Памидени ухания”; “Вейчици от явор”; “Лирични ръкойки”; “Хлебна троха”; “Ирисова мараня”; “В зеница от ръмяща тишина”; “Роса по макове”…
Тази поезия не може да се разказва, тя трябва да се съпреживява.

СТРАХИЛ ЕРМЕНКОВ И НЕГОВИТЕ “ВЪЛНЕНИЯ”

Това е втората стихосбирка на Страхил Ерменков. В четири основни цикъла поетът-музикант ни прави съпричастни със своите лирични вълнения. Поезията е като музиката и това проличава и в поетичните строфи на автора. “И в четирите цикъла (като четирите сезона, като четирите посоки на света, като четирите части на деня) се долавя копнежът на лирическия изповедник към необята” - пише в предговора към книгата редакторът й Красимира Кацарска. Книгата е илюстриранас рисунки на плевенския поет-художник Валери Петров.

ГЕРГИНА ДАВИДОВА ИЗДАДЕ РАЗКАЗИ И НОВЕЛИ

Гергина Давидова е известна сред литературните кръгове като детски писател. Но сегашната й книга с разкази и новели - “Майчица”, не е съвсем детска, макар в нея да присъстват неизменно и децата. Прозата й носи носталгия по едно близко минало време и е заредена с родолюбиви чувства. Авторката има изключителен усет за природата и е сладкодумен разказвач. Книгата излиза по повод нейната осемдесета годишнина.

ВЕСЕЛИН ЧЕРНЯЛСКИ - С ДВЕ КНИГИ

“Въздишки по стръмното” (намеци и драми в стих и епиграми) и “Чакат знак”(гатанки-римушки и стихове за деца) издаде поетът Весилин Чернялски. Първата книга е израз на гражданската смелост и дух, която поетът ни демонстрира не веднъж през годините досега.
Хуморът и сатирата са призвани да изобразяват и разобличават грозното и пошлото в живота и човешките взаимоотношения, а Веселин Чернялски прави това изключително талантливо. Книгата е илюстрирана с карикатури от нашия съгражданин-карикатурист Милко Николов (Светла му памет!)
Втората книга е посветена на децата. Още едно амплоа на Веселин Чернялски, с което той се занимава изключително сериозно. Защото да пишеш за деца е наистина сериозна работа. Гатанките на Веселин не само развиват логическото мислене на малчуганите, те са поднесени като игра и забавление, атрактивно и запомнящо се.

ЛАЛКА ПАВЛОВА ЗА ТВОРЧЕСТВОТО НА ФАНИ ПОПОВА-МУТАФОВА

Поетесата Лалка Павлова има за гърба си вече няколко литературно-критически книги. Поредната от тях, която отново излиза в изд. “Български писател”, е посветена на творчеството на Фани Попова-Мутафова. Четирилогията на Фани Попова за Второто българско царство и династията Асеновци, възродила България след византийското владичество, е в основата на литературно-критическото изследване на Лалка Павлова. Това изследване не само ни потопява в историята на България обаче. То разкрива пред нас и образът на една жена - голям творец и писател, какъвто е Фани Попова.

“ПИСАНОТО ОСТАВА” НА ПЕТКО СПАСОВ

Известният плевенски поет и хуморист Петко Спасов навърши 90 години. Книгата му “Писаното остава” е посветена на този юбилей. “Реформите идват и отминават. Паспортите се сменят. Властващите - също. Писаното остава” - е отбелязал върху корицата на книгата си Петко Спасов. Верен на тази максима, той оставя зад себе си не само редица интересни книги с лирика, хумор, сатира и документалистика. В тази му поредна книга са събрани отзиви за неговото творчество, излизали в пресата и съхраняващи памет за неговото творческо Време.

“ХРОНИКИ НА ДУХА” НА ТАТЯНА ЛЮБЕНОВА

Издателство “Северно ехо” реализира поредната, трета книга, свързана с културния живот на Плевен - неин автор е поетесата Татяна Любенова. Книгата е публицистично-документална и резултат от журналистическата дейност на авторката. Тя отразява дейността на културните институти в Плевен, (без художниците и писателите, за които има отделни книги), за един около 20-годишен период след 1999 г. В книгата е съхранява памет за работата на музеи, библиотеки, читалища, театър, кино, филхармония, фолклорни ансамбли, хорови формации и духови оркестри, фотография, детски културни институти, училища и други.

„ДЕН ЗА ОБИЧАНЕ” НА ЗДРАВКА ШЕЙРЕТОВА

В новата си книга Здравка Шейретова ни впечатлява с многопластовост на своите внушения, поднесени в свободен. В стиховете й са втъкани, по думите на поета Владо Любенов, мисли, страхове, комплекси, характерни за времето, в което живеем. Лирическият герой е реалист, дори когато говори за бога и ирационалното. А осъзнаването на самия себе си, самопреценката, самотността, са превърнати по неволя в поезия. Тези два противоположни пласта на стихосбирката - интелектуалният и емоционалният, правят книгата плътна, интересна, актуална.

“ТЕАТРАЛНИ ИСТОРИИ” НА ИЛКО ИЛАРИОНОВ

Поредната книга на Илко Иларионов е посветена на неговите незабравими срещи с големите имена на театъра като Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Георги Черкелов и други. Сборникът съдържа 14 разказа, в които авторът споделя с читателите, от първо лице, интересни и любопитни истории, свързани с актьорската професия.