ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР „СТАНКА ПЕНЧЕВА – СЛИВЕНКА ДОКРАЙ” В РОДНИЯ Й ГРАД

90 години от рождението на авторката

Организатор на вълнуващото събитие, приобщило сливенци към порива за тачене на паметта, приносите и поетичното дело на видната българска поетеса Станка Пенчева, бе Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, сторила с инициативата поклон пред разностранното й творчество, посветено преимуществено на родното място и България. Инициативата е част от програмата за честване празника на града под Сините скали - Димитровден, и в руслото на традицията на книжовното средище да бъдат отбелязвани творческите усилия на сливенски писатели, увековечили селището в творбите си.
На културната изява, посветена на 90-тата годишнина от рождението на поетесата и осъществена в камерната зала на Драматичния театър „Стефан Киров”, съгражданите й се съпричастиха с докосващи сърцето нейни творби в различни жанрове: (поетични строфи, пътеписи, спомени за Сливен и богатия на история и талантливи личности, край.). Сред изпълнилите залата нейни съграждани бяха най-близките й хора: дъщерята Радина Цачева и Михаил, внукът на поетесата. Проявата бе уважена от заместник-кмета на Сливен Пепа Чиликова, от заместник-областния управител на област Сливен, Димитринка Петкова, от творци и много граждани. Прозвучаха емблематични стихове на авторката в рецитация от актрисата Бойка Велкова,(водеща творческата вечер) и емоционалните изпълнения на струнния квартет от Бургас, „Viva”.
Значим акцент във вечерта бе представянето на пълния творчески био-библиографски указател „Станка Пенчева” - с произведения „от/за” писателката и представен от проф. д.ф.н. Иванка Янкова (УНИБИТ, София.) Той е съставен по повод на годишнината от екип: д-р Росица Петрова-Василева (директор на Регионалната библиотека, Галя Чолакова и Росица Иванова. Присъстващите изгледаха и показания за пръв път и създаден по идея на д-р Петрова и продуциран от Регионалната библиотека в Сливен, документален филм „Станка Пенчева - сливенка докрай”.
Оригиналността и замисълът на интересната творческата инициатива бяха оценени в прочувствените думи на заместник-кмета по културата Пепа Чиликова, както и в развълнуваните слова на признателност от дъщерята на поетесата, Радина Цачева. Тя направи ценен жест, дарявайки 540 тома книги на Регионалната библиотека, притежание на нейната именита майка: („първи издания” на всички книги на Ст. Пенчева; творби с посвещения и автографи от видни български автори; преведените книги от/на руски език, осъществени от нея като преводач; антологични произведения с библиографска стойност, с творби на български поети, преведени в чужбина.
На творческата вечер сливенци се докоснаха и до строфите, събрани в сборника с любовна лирика „С очите на новородена”, излязъл в ИК „Жанет-45″ по повод на юбилейното събитие.

…………………………………………………

За Станка Пенчева:

Битието на родената на 9 юли 1929 г., добила средното си образование и направила творческия прощъпулник в детския вестник „Изгрев” (1941-1942 г.) Станка Пенчева, е неотделимо и всеотдайно свързано със Сливен и облъхнато от любовта във всичките й измерения: към Човека, майката, любимия, родното място, природата, хората. 1952 г. е значима в живота на твореца със завършване на образованието (руска филология), появата сред читателите на първата й стихосбирка „Пълнолетие” и членството в Съюза на българските писатели. Професионалното й развитие е свързано с редакторска работа в различни престижни литературни издания от 1955-1986 г., сред които издателство „Народна младеж”, в-к „Народна култура”(Русе), сп. „Септември” и сп. „Отечество. Изпод перото й са излезли разножанрови творби (27 поетични сборници, няколко книги с публицистика, 2 - с автобиографична проза, както и с приказки и 1 повест за деца, Авторката се е изявявала и като утвърден преводач от руски език. Нейни произведения са преведени на всички европейски езици, както и на арабски, грузински, хинди и др. Писателката е членувала в Съюза на българските журналисти и в Съюза на преводачите в България. За приносите си в развитието на българската литература и култура Станка Пенчева бе удостоена приживе с престижни национални отличия, като през 1974 г. й е присъден орден „Кирил и Методий” (първа степен). Двукратно - през 1970 и 2002 г. тя получи за поетически постижения наградата на Съюза на българските писатели. Поетесата ценеше високо и Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов”, присъдена й от общината в родния Сливен през 1996 г. И в началото на 20 в. бе удостоена с поредица национални награди: „П. К. Яворов”(2000 г.), а през 2003 - с отличието на вестник „Труд „Златен ланец”, както и с Националната награда за поезия „Иван Николов” (2007).

Иванка Денева