ПРЕЗ 2019 г. „ЕСЕННИТЕ ЩУРЦИ” ЗВУЧАХА НА 12 ЕЗИКА

В националния поетичен конкурс с международно участие „Есенни щурци” участваха над 150 поети от 12 страни

Кой да предполага, че едно малко, южно селце, със звучното име Горски извор, Димитровградска община, може да се проведе международен конкурс на поезията с небивал отзвук. И не само - лично да пристигнат за отчитането на резултатите около сто автори от България и чужбина. Но това се случи! И не само това… За първи път в България от сцената на читалище „Пробуда 1896″ прозвуча новината: 11 страни, плюс България, по-точно Горски извор, Димитровград и Хасково, учредиха Международна литературна академия заедно с Международната писателска гилдия, чийто център е в Щутгарт, Германия. Специални гости на „Щурците” бяха представителката на Русия - Олга Малцева-Арзиани, президентката на гилдията от Германия - Лада Баумгартен, и организаторката на телемостове между поетите от всичките тези 12 страни Валентина Бендерская от Израел.
Поетичният празник започна с откриването на паметна плоча на патрона на този празник - Иван Николов. Всъщност поетичният конкурс „Есенни щурци” се провежда за трета година и е посветен на него - на големия български поет и преводач, роден в същото село. За тези три години конкурсът успя да надхвърли границите на България и да стане известен в много държави. В литературното четене участваха всички присъстващи, а на екрана на мултимедията се въртяха техните имена, фотографии и откъси от живота им. Всички тези творци създадоха такава атмосфера, че непрекъснато взривяваха залата от ръкопляскания. Специално за „Шурците”, на собствени разноски, без да е участвала в конкурса, от Тел Авив - Израел, пристигна поетесата Валентина Бендерская, съпругата на поета Леонид Колганов. В залата беше и руската поетеса и меценатка Олга Малцева-Арзиани от Москва, както, разбира се, и шефката на Международната писателска гилдия и собственик на най-мощното германско книгоиздателство „Стелла”, Лада Баумгартен, писателка и общественичка. С всички тях беше учредена Международната литературна академия, набелязаха се задачите на учредителите и условията за участие. Такава академия, с участието на толкова страни, и с толкова интересни задачи и осъществяването на теле-мост между поетите, досега в България не е съществувала.
Наградите:
Двата Пегаса, за българска и международна поезия отнесоха Николай Дялков от Тополовград и Олга Малцева-Арзиани от Москва.
Вторите награди грабнаха Нели Коларова от София и Менче Кладенец от Северна Македония.
Третите награди бяха връчени на Никола Герджиков от София и на Виктория Левина от Израел.
През 2020 г. „Есенни щурци” вече ще се провеждат два дни, а община Димитровград ще финансира издаването на сборник с творби на всички, участвали в конкурса, автори.

Тодорка Николова