„МИРОТВОРЕЦ” ИДВА ЗА ПИСАТЕЛИТЕ?

Прес-служба на Съюза на писателите на Русия

превод: Литературен свят

Печално известният сайт на войнстващите украинскии националисти «Миротворец» е включил в своите списъци Председателя на Съюза на писателите на Русия Николай Иванов.

«Обвиненията» към ръководителя на руските писатели са по три точки - съзнателно нарушаване на държавната граница на Украйна, подпомагане на бойци от незаконни въоръжени формирования и участие в пропагандни мероприятия на терористичните организации ЛНР и ДНР.

- Писателите на Русия не са предали руското слово, не са се скрили зад гърбовете на дипломатите - ние сме пътували и ще пътуваме там, където е необходимо човешкото съпричастие към хора, попаднали в тежки житейски ситуации. Където се четат нашите книги. - пояснява Николай Иванов новината от „Миротворец”. - Всъщност моите лични  посещения в Крим, Луганск и Донецк са свързани с това, че писателите на Русия предават свои книги в библиотеките на тези региони. Бих препоръчал на антимиротворците от «Миротворец» да поместят в сайта си същевременно и книгите - «Млада гвардия», «Повест за истинския човек», «Как се каляваше стоманата» и стотици други.

Отговаряйки на обвинението в участие «в пропагандни мероприятия на терористичните ЛНР и ДНР», писателят добави:

- Ние не знаем за нито един терористичен акт от страна на републиките срещу Украйна. Но и в Донецк, и в Луганск аз идвам винаги при паметници на деца, загинали при обстрелите на ВСУ.  Но дори въпреки това, разбирайки и отчитайки влиянието на пропагандата сред определена част от украинците по посока на отричане на възстановяването на приятелството с Русия, съм готов да стана инициатор за провеждането на среща на писатели от Русия, Украйна и Белорусия  на мястото, където се събират трите славянски държави - в Брянско. Хайде да напишем нови глави в книгата на най-новата история на нашите отношения. А страниците на «Миротворец» да оставим в архива като напомняне за зигзага на политиката, която винаги ще бъде на съвестта на онези, които разпалват сред братските народи ненавист и които в действителност пропагандират и поощряват убийството на хора…

Писателите на Русия продължават активно да участват във създаването на колективни сборници, авторите на които разказват за събитията в Донбас, в групи за литературни десанти и по лична инициатива пристигат в ЛНР и ДНР, за да подкрепят народа, борещ се за своето право да бъде независим от политическите капризи на русофобите. Ежегодният фестивал «Донбас - земя на герои», Фадеевските четения в Краснодон, организирането на хуманитарни пратки, многобройните публикации в сайта «Российский писатель», във вестници и списания, излизащи със съдействието на нашия творчески съюз - това също е Съюзът на писателите на Русия. По-просто е да се препише в «Миротворец» целият справочник на руските писатели, тъй като ние всички симпатизираме на това жителите на ДНР и ЛНР  да отстояват своето право на живот, и наред с това запазваме любовта си към украинската литература и култура, изразяваме постоянната си готовност за творчески диалог с колегите си по перо от Киев и цяла Украйна.

——————————

Российский писатель, 20.07.2019 г.