МАРТИН РАЛЧЕВСКИ С НОВ РОМАН – „СМИСЪЛЪТ В ЖИВОТА”

Скъпи приятели,
новият ми роман
„Смисълът в живота”
е вече на книжния пазар.

Ще има три представяния на романа.
И на трите ще присъствам.
Aко имате възможност ще се радвам да се видим.

ЗАПОВЯДАЙТЕ НА
ПРЕДСТАВЯНИЯТА

СОФИЯ
29 юли 2019 г.
(понеделник)
18.30 ч.
Книжен център
„ГРИНУИЧ”
бул. Витоша 37
Водещ: Ани Костова, БНР

ПЛОВДИВ
30 юли 2019 г.
(вторник)
18.00 ч.
Народна библиотека
„ИВАН ВАЗОВ”
ул. Авксентий Велешки 17
Водещ: Гълъбина Желязкова

ПЕЩЕРА
7 август 2019 г.
(сряда)
17.30 ч.
Художествена галерия
„Проф. Веселин Стайков”
Водещ: Богдана Сиракова

—————————–

„С вълнение прочетох деветата книга на Мартин Ралчевски и мога да кажа, както е известно на всеки, който следи творчеството му, че неговите книги са истински духовни бисери в днешното море от литературно пренасищане и пусто многословие. От опит знам, че книги като тази се появяват изключително рядко на литературната сцена. Този роман е написан увлекателно и се чете леко, въпреки че в него има изобличение на загубилия се в екзистенциалните си търсения съвременен човек. Но тук, също така, има и много подарена милост. Това е роман, който може да се нарече патриотичен и православен, защото подбужда към идеалистична любов. Тук акцентът не пада върху самотата и объркаността на нашето поколение, което се забелязва още в първите страници на творбата, но всъщност авторският поглед е съсредоточен върху нетипичното, пленяващо и безапелационно решение на поставените проблеми, които се явяват накрая. Това прави романа близък до всеки, който е съхранил своята чувствителност и съвест. Изграден е върху реални истории, което допълнително привнася силен емоционален заряд и оставя неминуеми трайни вълнения след прочитането му. Издаването на романа съвпада и с една важна годишнина в новата българска история - 30 години от демократичните промени в страната. Не знам дали е известно на всеки, но за този внушителен период (1989 - 2019 г.) в България не е сниман нито един игрален филм за нашата традиционна Православна вяра! За сравнение в Русия, Румъния, Сърбия и останалите православни държави, през същия период бяха реализирани стотици подобни филми. Затова аз вярвам, че след толкова изгубено ценно време от държавата в тази духовно-културна ниша именно този роман може да послужи като основа, върху която да бъде направен първият в нашата филмова история български православен игрален филм!”

Богдана Сиракова,
библиотекар, гр. Пещера

„Съкрушен от загубата на своята любима, Николай е изправен пред въпроса за смисъла. Той предприема необичайно пътешествие в южните Родопи, надявайки се по този начин да намери себе си. Животът обаче му поднася неочакван обрат. Неговата съдба е да пробуди и спаси цял един народ!

Книга лекарство! Бърка ти в душата и я преобръща, оставяйки малко драскотини и много любов. Такава чиста и неподправена любов може да се даде на човек единствено свише. Затова докосне ли те веднъж - отнасяш я със себе си завинаги!”

Ани Костова, БНР „Хоризонт”

„Първата мисъл, която се утвърди в мен, след като прочетох книгата, бе, че по нея задължително трябва да се направи филм! И това ще се случи! Но не защото е жива и смислена и е изградена върху реални събития. А заради едно обикновено, човешко, но най-истинско нещо, което се нарича вяра и родова памет и което заслужава да живее!
Ще призная, че известно време се чудех каква всъщност е тази книга - красив трагичен роман или задълбочено богословско съчинение. Мисля, че няма да сбъркам, ако кажа, че е и двете. Колебаех се също кой би бил по-правилният предлог в заглавието - „в” или „на”? Защото от тази малка смяна е възможно да се промени концепцията на цялото. Според мен, ако Ралчевски бе избрал да използва „на”, щеше да избяга от главната цел. „Смисълът на живота” звучи философски, но и експонирано, защото сме се наслушали на подобни капитални фрази. А където има „в”, ни се подсказва, че трябва да се влезе в нещото, да го осмислиш, анализираш и чак тогава да започнеш да го живееш.
Сигурен съм, че този стойностен роман ще запали в повечето от вас трепет към Бога и ще ви утеши по начин, който е надрационален! Защото вярата и любовта на главните персонажи, Николай и отец Павел, към Христос и България въздействат трайно и дълбоко.
Затова уверено ще кажа, че ти, скъпи читателю, ще намериш тук скритото ключе към безценната ти душа, в която е възможно да откриеш освен изпепеляваща любов, за която не си подозирал, така и отговора на най-значимия въпрос - смисъла в живота!”

Атанас Филков