РАЗМИСЛИ

ФИДЕЛ КАСТРО РУС

превод: Георги Ангелов

Внимателно анализирайки, без всякакъв шовинизъм, стигам до извода, че Куба има най-доброто здравеопазване в света. Основата на този успех е в организацията на мрежата от поликлиники и медицински консултации, обхванали цялата страна и заменили катастрофалната и неефективна система на капиталистическото медицинско обслужване, базирано на частната практика. Тя се състоеше от учреждения от кооперативен характер, предоставящи това обслужване срещу ежемесечна вноска. Моето семейство отчасти се ползваше от него, посещавайки болница в далечния главен град на бившата провинция Ориенте. Но не помня и един работник от захарните плантации или захарния завод, който да можеше да я посещава. Поради липсата на пари работниците даже не пътуваха в онзи град. При капитализма ограничен брой професионални специалисти, занимаващи се със здравето (и живота) на хората, се превръщат в богове.

Навсякъде, където цари капитализмът, обществото се връща назад. И трябва да бъдем изключително предпазливи всеки път, когато социализмът е принуден да прибягва до капиталистически механизми. Някои се опияняват и се забравят, живеейки с наркотичната игла на индивидуалния егоизъм и считайки я за единствената пружина, способна да движи човека.

Днес мнозина, включително и лауреати на Нобелова награда по икономика, са изненадани от безпрецедентната криза на развития капитализъм в САЩ, нуждаещи се в момента от допълнителни 700 милиарда долара. Глави на държави, министър-председатели и високопоставени длъжностни лица, участващи в сесията на Генералната асамблея на ООН, блъскат главите си, стараейки се да намерят изход. Любопитно е да се види как много от съюзниците на Щатите в НАТО говорят не на езика на своята страна, а на развален английски – есперанто на нашата епоха.

Ураганните финансови ветрове, обхванали САЩ, заплашват целия свят. Невероятни суми свежи пари, инжектирани в световната икономика, неизбежно водят до загуба на тяхната стойност и покупателна способност. Покачването на цените е неизбежно в обществата на потреблението и унищожително за развиващите се страни, както посочва Лула да Силва. Ако най-големият износител в света престане да изнася, това ще удари по всички останали. Ако американските банки обявяват банкрути, същото ще стане и с банките на другите страни, и те ще се изяждат една друга… Местата за данъчен рай процъфтяват – народите страдат. Нима така може да се осигури благосъстоянието на човечеството?

Единствената днешна империя изобщо не успява да примири консуматорството с несправедливите войни, военните разходи и огромните капиталовложения в производството на оръжие. Всичко това убива народите, а не ги изхранва и не задоволява и най-елементарните им нужди. Нищо не може да опише по-добре това лишено от разум противоречие, от думите на сенатора-републиканец Ричард Шълби, ръководител на банковата комисия на Сената на САЩ, който заяви по телевизия Би Би Си: «Ние не знаем колко ще ни струва това. Възможно е, от 500 милиарда до трилион долара, и това рано или късно ще се отрази на данъкоплатците или ще има дълг, който ще изплащаме всички ние или нашите деца».

Никой не може да се съмнява в съдбата на развития капиталистически свят и в участта, приготвена от него на милиарди хора на планетата. Единственият път днес за народите е построяване на общество на социалната справедливост като антитеза на несправедливата система на капитализма. И тук истинският враг е егоистичният инстинкт на човека. Ако капитализмът означава постоянно използване на този инстинкт, социализмът е непрекъсната борба срещу тази естествена тенденция. Ако в историята алтернативата е била връщане към миналото, сега такава алтернатива не съществува.

В света върви постоянно подтикване към консуматорство. С използването на всички радио, телевизионни, електронни и печатни средства и методи за съблазняване. Вижте какво става в сферата на така наречената реклама, за която потребителите ежегодно плащат повече от трилион. Комерсиалните обяви се повтарят с такава честота, че със своята баналност довеждат до отчаяние почти всички…

В целия ми досегашен живот на революционер виждах как заедно с добродетелите растат и пороците. Приспособленци стават тези, които са свикнали само да получават, отделяйки малко време за размисъл и четене… Врагът добре познава човешките слабости и ги използва в търсенето на шпиони и предатели. Но той не познава обратната страна на медала: огромната способност на човека към съзнателна жертвоготовност и героизъм. Бащите искат да завещаят на децата си материални блага, но предпочитат да им оставят в наследство достоен, ползващ се са авторитет живот, който да ги съпровожда винаги.

Така империята се сблъска на нашия остров с народ, способен в продължение на десетки и десетки години да издържи нейната блокада и агресия. Затова тя засилва мерките срещу Куба. Тя се опитва да ни отнеме квалифицираната работна сила; тя отбира тези, на които да даде хиляди ежегодно установени визи, едновременно поощрявайки незаконните пътувания; тя запази и засили закона си за урегулиране статуса на кубинските емигранти, предоставящ специални привилегии на незаконните емигранти на една-единствена страна – Куба. Ако империята го разпространи върху всички останали страни на Латинска Америка, за кратко време латиноамериканците ще станат повече от половината жители на САЩ. И което е още по-цинично: тя вербува наемници, претендиращи за безнаказаност, дава им средства, рекламира ги на международната арена и намира удоволствие в това, за да изпитва търпението и хладнокръвието на нашата революционна власт.

Но нашият народ никога няма да изпитва недостиг на истина. Ние не само неуморно ще се борим срещу собствените си грешки, слабости и пороци, но и ще победим в битката на идеите, която водим постоянно. Ако в нещо могат да бъдат уверени главатарите на империята, то е, че нито природните или финансови урагани, нито ураганите на цинизма ще сломят Революцията. Преди, както е казал Марти, Северно море да се съедини с Южно и от яйце на орел да се роди змия.