ГЕОРГИ Н. НИКОЛОВ – „СПОДЕЛЕНИ СЛОВА”

Творческата и човешката същност на един критик - пък и не само на него, по един или друг начин се изявява в неговата идейно-естетическа позиция, а оттам - в неговите произведения. Потвърждение на думите ми ще открием в новата книга на Георги Н. Николов “Споделени слова”. В нея критикът не само показва интересите си към творчеството на определен автор, но и таланта си на ярък полемист, откривател на нови имена и осветяване на автори и произведения, които са забравени, но са допринесли в близкото минало за развитието на българската литература и българската журналистика, на културата ни като цяло.
….
Георги Н. Николов не само в “Споделени слова”, но и в предишни свои книги отделя внимание на историчността в писателските произведения и доказва, че литературната критика е съзвучна и съставна част на художественото мислене и писане.
Навремето известният наш критик Кръстю Куюмджиев написа прочутата си статия “Лекарю, излекувай се сам”. Сега, в “Споделени слова”, критикът ни напомня, че литературата ни, в това число и литературната критика боледуват тежко и ако сами не се излекуват, ще надделеят писателоругателството, предателството, простащината и бездарието. И трябва да търсим целебните лекарства, с които да помогнем на критиката да оздравее, защото, ако воините й се броят на пръстите на едната ръка, битката за високохудожествена национална литература ще бъде тежка и краят й е непредвидим.

Благовеста Касабова

——————————

Георги Н. Николов. “Споделени слова”, изд. „Богианна”, 2019 г.