МАЙСКИ ДНИ НА КУЛТУРАТА „СЛИВЕНСКИ ОГНЬОВЕ – 2019”

Известните културни празници, сбирали в миналото националния елит на България и стимулирали за изява творците в различните видове изкуства, бяха открити и тази година в града под Сините скали. Тук някога са присъствали и радвали гражданите с творческите си усилия и наследство личности като Константин Константинов и Елисавета Багряна; Георги Джагаров, Дамян Дамянов, Радой Ралин и Станка Пенчева; Дечко Узунов, Светлин Русев и много други, удостоени от община Сливен с връчваната Голяма награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов”. Възродената от няколко години от община Сливен традиция за възкресяване на културната инициатива, през 2019 година бе белязана при откриването и посветена на силата на светлината и огненото начало.
Рядко някоя изява е оставяла сливенци без дъх, както се преклониха те в препълнената „голяма зала” на Драматичния театър „Стефан Киров” пред изкуството на балетистите от международната трупа (с актьори от Албания, Италия, Англия, Япония и др.) към Старозагорската опера. Възможността да се насладят на творчеството им в модерния спектакъл на състава в балета „Нестинарка”, сля ведно вълнуващата с драматизма си музика на Марин Големинов, невероятната сценография на Иван Токаджиев и Ана-Мария Токаджиева, родствена със стилистиката и багрите от картините на даровития художник Иван Милев и талантливата игра на Анелия Димитрова, Веса Тонова, Станко Танев, Ивайло Янев и др; с хореографските решения в подхода към играта и цялостното художествено въздействие на трупата. Отрадно е решението на община Сливен чрез билетите на символична цена не само сливенци да се докоснат до една от емблематичните продукции на Старозагорската опера, но и да положат скромната си лепта към сумата за възстановяване на сакралния за сливенци паметник на Шести артелерийски полк. На културното събитие присъстваха кметът Стефан Радев, зам. областният управител на област Сливен Камен Костов, зам. кметовете Румен Иванов, Пепа Чиликова и Стоян Марков, секретарят на общината Валя Радева, общински съветници, много граждани. Те изгледаха с любопитство и изкуството на нестинари върху „истинска жарава” на площад „Х. Димитър”, както и огненото шоу на формация „Огнена мистерия”, прорязала празничното небе на града и последвана от илюминаци на завършъка на ритуала по откриването.
Традицията за озаряване на културните празници „Сливенски огньове” от символния огън бе спазена и той се изви към небето, запален от кмета на Сливен Стефан Радев, обграден от факлоносците от водещи сливенски учебни заведения. Присъстващите бяха докоснати от емоционалните му думи за ролята на духовността, синтезирана в символното присъствие и въздействие на огъня в човешкия Път, дейност и устрем: „Уважаеми съграждани и гости на Сливен, oгънят, като символ на пречистването и светлината е велика сила, която създава, движи и осветява битието. Затова за нас е чест да запалим и да предадем нататък огъня - еманация на сливенските „Майски дни на културата”. Една светла традиция, завещана ни от тези преди нас: традиция с богата история, която ни прави горди, че сме наследници на едно от най-пламенните огнища на България - град Сливен и Сливенския край. Години наред „Майските огньове” сбират на среща будителството, просвещението, родолюбието, творчеството и изкуството. Вярвам, че техният дух ще изпълни и сега този месец. Каня всички вас да участваме заедно в многобройните събития, които е подготвила Община Сливен в киното, музиката, театъра, литературата и танците, така че съзре начин да намери „своя Сливен”. Откривам Майските дни на културата „Сливенски огньове”-2019 г.”, завърши словото си сливенският градоначалник.
Интересните прояви в програмата на сливенските „Майски празници” тази година включват провеждането на XI фолклорен събор в Кермен (4 май, 10 ч.), Седмица на испанската и иберо-американската култура (7-13 май т.г. в зала „Сливен”); пролетен концерт с участието на колективите на Народно читалище „Зора-1860″(8 май, 11 ч. , зала „Зора”.). Съществен акцент в програмата на празниците е предстоящият Национален фестивал с международно участие на детската книга (8-10 май.) Денят на победата и Денят на Европа и ще бъдат отбелязани с откриване на „евро-базар” (до фонтана „Кълбото”) с експониране продукцията на сливенски фирми и организации и осъществяване на арт-работилници за подрастващите.
ИПФ - Сливен, към Техническия университет - София, ще проведе своя научен форум „Дни на науката”, съпроводен и от „XXIII-тата Национална научна конференция с международно участие „Сливен-2019″(9-10 .05.) На 10 май сливенци ще сведат чела пред 179-тата годишнина от рождението и националното дело на своя съграждани Хаджи Димитър за града и България. Конкурсът-надпяване в с. Селиминово под надслов „С песните на Йовчо Караиванов”, ще приюти почитателите на изкуството му и на народното творчество. Присъстващата от няколко години в „културния календар” „клетва на първокласника” ще се състои на централния сливенски площад на 13 май. Към интересните киноленти на „София филм-фест”съгражданите ни ще се съпричастят от 20 до 22 май т.г., като с особено вълнение ще посрещнат и изявите от празничната програма за честване делото на първоучителите Кирил и Методий, както и предстоящите два фестивала: Международният „Златен кукер”, посветен на създателите на анимационните филми (27-28 май) и Фестивалът на детския танц и фолклорно изкуство „Приятелство без граници” (31 май-2 юни 2019 г.)

Иванка Денева