ПРЕДСТАВЯНЕ НА СП. „ЮЖНО УТРО” В РУСКИЯ КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР, СОФИЯ

Сдружаването в името на словото води до повече негови победи

На 4 април 2019 г. в Руския културно-информационен център, София, бе представено под формата на литературно четене, списанието за общество, култура и литература „Южно утро”. То е дело на община Хасково и Гражданско сдружение „Родопско утро”. За излизането на неговия пилотен брой помогнаха и община Минерални бани, община Кирково и „НЕОХИМ” - АД. В рубриките на сборника - Поезия, Проза, Преводи, Интервю, Памет и Детско творчество се изявиха над 80 души, 1/4 , от които ученици от 3 до 11 клас от няколко общини.
В уютната обстановка на Мраморната зала в Руския културно-информационен център първи се изявиха млади таланти от кърджалийското СУ „П. Р. Славейков”, част от тях участници в Журналистическия клуб „Славейков” с ръководител Антония Маровска.

След тях свои творби прочетоха и представените в „Южно утро” кърджалийски поети Вилдан Сефер, Маргарита Павлова, Невин Садъкова, Лияна Фероли и Хабибе Ахмедова.

Свои творчески откровения споделиха и ученици от две елитни хасковки училища - Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” и ПМГ „Акад. Боян Петканчин”. Пред микрофона застанаха и по-големите им колеги по перо - техните съграждани Стойка Мариновска и София Милева.

А димитровградската група бе представена от поетите Дима Чонова, Петко Каневски и Демир Демирев.

Така, с радушното гостоприемство на домакините - поетесите Наталия Ерменкова /председател на Съюза на рускоезичните писатели в България/ и Елвира Божилова се създаде една чудесна атмосфера на творчески обмен между енергиите на младите дарования и на техните по-големи събратя по перо. Творческият диалог започна със стихотворение, посветено на България, изпълнено от Наталия Ерменкова и завърши с „Русия” на Петко Каневски.

Творческият диалог- рецитал потвърди изказаното от някои педагози и психолози становище, че потиснатите от натиска на системата ни деца се нуждаят от точно такива творчески отдушници, повече самоизяви и сътрудничества извън ограниченията на учебните програми, от въвеждане на повече клубни форми по изкуствата.

Защото творчеството е най-свободната територия на духа, на споделянето, на градивния обмен, в която се поощрява въображението, интуицията, откривателството, изследователския нюх.

Като изказаха към всички присъстващи своите поздрави и пожелания за нови срещи и нови поводи за вдъхновения, поетесите-домакини подариха на всеки участник в литературното четене по една книга и по една видеокасета с исторически филми на представилите се в рецитала училища от Кърджали и Хасково.

Поздрави към организаторите на събитието и участниците в представянето-рецитал на сп. „Южно утро” поднесоха Трендафил Василев, член на УС на Съюза на българските писатели и Дора Милева, член на Съюза на учените в България и на Съюза на независимите писатели.

Те също поощриха обединяването на творческите изяви в подобни събития, защото така могат да се постигнат повече победи в полето на словото.

Лияна Фероли