РУСИЯ МОЖЕ ДА СЕ КРИТИКУВА, САЩ – НЕ

Павел Шипилин

превод: Литературен свят

поучителната история на финската журналистка Джесика Аро, на която Държавният департамент отначало даде, а после отне наградата за храброст

Да, да, пак става дума за двойните страндарти. Американското списание Foreign Policy разказа, че финската журналистка-правозащитник Джесика Аро е удостоена с престижната награда на Държавния департамент «Храбри жени» за дългогодишната си критика към Русия. Тя наистина има богат опит с антикремълската пропаганда.

Всичко вървяло много добре, на 12 февруари Джесика получила покана за церемеонията по награждаването. Но сътрудниците на Държавния департамент решили да попрочетат нейния Туитър. И открили, че журналистката критикува не само Русия, но и САЩ.

«Това доведе до там, че безцеремонно я изключиха от списъка - разказва пред изданието един американски дипломат, запознат с вътрешните дискусии. - Мисля, че това беше абсолютно неправилно решение на много нива».

Джесика Аро получила писмо по електронната пощта, че поканата е била изпратена погрешно. «Съжаляваме за тази грешка. Възхищаваме се на постиженията на г-жа Аро като журналист, които послужиха като основа за номинирането й от посолството на САЩ в Хелзинки», - й писал представител на Държавния департамент.

Самата номинирана признала пред Foreign Policy, че е била шокирана от случилото се. «Реалността, в която политически решения или президентска дребнавост насочват избора на висшите американски дипломати по отношение на това чия правозащитна дейност трябва да се споменава в публичната сфера, а коя - не, е действително страшна реалност» - смята Джесика.

Правозащитниците често изпитват страх, когато се сблъскват с реалния, а не с измисления от самите тях живот. Т. е. девойката е решила, че е храбра, защото не се страхува да критикува някого. А се оказва, храбростта се простира само в една посока - в случая, на изток от Финландия.

Но ако се критикува САЩ, е необходима не смелост, а пълно безразсъдство. Някога да сте чували, например, популярният блогър Навални, продавачът на острови Пономарьов или който и да е друг наш правозащитник да е критикувал САЩ?

Няма и да чуете. Те не са дотам идиоти, че да хапят ръката, която ги храни.

——————————

в. „Завтра”, 11 март 2019 г.